Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията ни е струвала 5,1 млрд. лв. от бюджета

[post-views]
Пандемията ни е струвала  5,1 млрд. лв. от бюджета

1,8 млрд. лв. от тях са за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лв. в помощ на бизнеса

Над 5 млрд. лв. от бюджета са отишли за пандемията и мерките за преодоляване на икономическите щети от нея. Това стана ясно от отчета на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев пред депутатите.

От изслушването му стана ясно, че от началото на пандемията до 31 март 2021 г. са извършени разходи за 5,1 млрд. лв., 1,8 млрд. лв., от които са дадени за подкрепа на домакинствата. За помощ на бизнеса са отишли други 2,2 млрд. лв., а за институциите, натоварени с дейността по овладяване на пандемията, както и за предпазни средства са дадени 1,1 млрд. лв.

Приходите от помощи и дарения са в размер на над

11 млрд. лв., стана ясно още от отчета. Съпоставени със същия период на миналата година, когато все още промените, свързани с коронавируса, не бяха нанесли икономически щети, постъпленията към март 2021 г. нарастват с 370 800 000 лв., което представлява ръст от 3,4%, посочи още Ананиев. Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлизат на 8 830 300 000 лв., като бележат ръст от над 249 млн. в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите от преки данъци са в размер на 1,2 млрд., а от косвените – 4 402 000 000 лв., като постъпленията от ДДС са над 3 млрд. лв. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 2 827 800 000 лв. – 24,5% от разчетите за годината. „България въведе едни от най-либералните режими по отношение на ограничаване на дейността на стопанските субекти, поради което имаме добра събираемост от данъчни приходи“, обясни Ананиев. Неданъчните приходи са в размер на 1,8 млрд., а от помощи и дарения – 703 млн. лв. Според Ананиев няма нужда от актуализация на бюджета. „Ако противоепидемичната обстановка се влоши, безспорно всички държави, не само ние, а и в Европейският съюз ще предприемат действия за актуализация на бюджетите си. Не само ние, но и всички страни – членки на ЕС, сме предвидили ресурсите си до средата на годината”, заяви Ананиев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани