Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Готвим с ЕС и НАТО „Стратегически компас”

[post-views]
Готвим с ЕС и НАТО „Стратегически компас”

Началникът на обраната адмирал Ефтимов и председателят на Военния комитет на ЕС генерал Грациано обсъдиха общата политика за сигурност.

По покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов на официално посещение у нас беше председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано. Ръководителят на най-висшия военен орган на Европейския съюз беше приет и от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов.

„Обсъдихме важни въпроси, свързани с приноса на Въоръжените ни сили към общата политика за сигурност и отбрана. Поставям тази среща в контекста на усилията, които се полагат за по-голяма стратегическа автономност на ЕС в сферата на сигурността и за повишаване на способностите за отбрана. Наблюдават се все повече рискове и заплахи за европейските ред и сигурност, както и тенденция към нарастване на конфликтите в непосредствена близост до границите на Евросъюза“, посочи в изявление след официалната среща началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По думите му динамиката в обстановката по сигурността в глобален мащаб налага преосмисляне на подхода за изпълнение на приоритетите както в ЕС, така и в НАТО. Обсъдени са били и актуални въпроси от дневния ред на Военния комитет на ЕС, засягащи обстановката за сигурността в отделни региони, както и развитието на процеса по разработване на новия стратегически документ в областта на сигурността и отбраната, наречен „Стратегически компас“.

„Разгледани бяха и въпроси по развитието и използването на концепцията за бойните групи на ЕС, архитектурата за командване и управление на военни мисии и операции, както и военното сътрудничество с НАТО. Относно стратегическия диалог в областта на сигурността и отбраната на ЕС с генерал Грациано имаме общо разбиране, че Военният комитет на ЕС трябва да остане пряко ангажиран с дейностите при формулирането на политическите указания за необходимите военни способности, които ще залегнат в т. нар. документ „Стратегически компас“, подчерта адмирал Ефтимов.

Според него военното сътрудничество между ЕС и НАТО е важно направление в бъдещата работа. Необходимо е да продължи съвместната работа по ключови за двете организации проекти като военната мобилност и взаимодействието при повеждането на мисии и операции в отговор на кризи. От военна гледна точка изключително важно е да се извършват координирани действия на двете организации в стратегически важни за България региони като Черноморския регион и Западните Балкани. „В тази връзка подчертах важността на транспортен коридор № 8 за осигуряване на военната мобилност в посока Запад–Изток, в интерес на НАТО и ЕС“, каза още началникът на отбраната.

„Дискусиите ни бяха конструктивни и открити и засегнаха много аспекти, свързани с нашата обща загриженост на България и на ЕС по отношение на последното развитие в общата политика за сигурност и отбрана. От избухването на пандемията Въоръжените сили на държавите – членки на ЕС, са ангажирани в много голяма степен с оказване на помощ и подкрепа на своите национални власти в овладяването на пандемията“, подчерта генерал Грациано.

Шефът на Военния комитет на ЕС подчерта още ключовата роля, която играе България в региона на Западните Балкани, който е от стратегическо значение и за ЕС. Той благодари на България за високопрофесионалния принос, който страната ни непрекъснато осигурява за военните мисии и операции на ЕС. Благодари и за българските военнослужещи, които заемат длъжности във военния секретариат на ЕС, в новосъздаденото звено за планиране и провеждане на мисии и операции на ЕС и др. „Изправени сме пред нови предизвикателства от северния до южния фланг на съюза. Обсъдихме тези тенденции, които се очертават, както и заплахите, идващи от Черноморския регион. Важно е да подчертаем значението на презграничните коридори в контекста на военната мобилност на ЕС“, каза още генерал Грациано. Според него е важно да се засили стратегическата автономност на ЕС и способността на съюза да провежда военни мисии и операции в помощ и подкрепа на населението от ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани