Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да рисуваш звуци

[post-views]
Да рисуваш звуци

Третата си самостоятелна изложба представя старши сержант Велислава Пежгорска – кларинетистка в Представителния духов оркестър на ВВС.

Изложбата ми „Рапсодия в цветове” е инспирирана и провокирана предимно от музиката, което изпълва и осмисля по-голямата част от моя живот. Като професионален музикант аз винаги съм музицирала на базата на представата и въображението ми, което е оцветявало моите музикални интерпретации. В по-късен етап на развитието ми тези музикални представи се претвориха в палитра от багри и аз започнах да изразявам вътрешния си свят чрез цветовете.

Това казва за третата си самостоятелна живописна изложба старши сержант Велислава Пежгорска –  кларинетистка в Представителния духов оркестър на ВВС. В Градската художествена галерия в Пловдив тя представя 34 картини живопис с акрилна техника. Впечатляват заглавия на платната, като „Магическа зима”, „Вечерна мистерия, „Угасващ ден”, „Прекъснат сън”, „Път към безкрая”, „Смутен покой”…

Тази изложба изразява търсенията ми в цвят и периоди, събития и срещи. Имам предвид серията от пейзажи от по-ранния ми период и постепенното навлизане в модерното и абстрактното. Това, което е обединяващо във всички картини, е стремежът ми да изразя експресивно възгледите, емоциите и чувствата в една цветно съвършена платформа. Всяка една от картините е преживяна и вдъхновена от реални случки и личности, обяснява старши сержант Велислава Пежгорска.

Родена е в Ловеч. Завършила е Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Специализирала е кларинет – инструментал. И през януари 2004 г. Велислава постъпва… като войник в 4-а артилерийска бригада в Асеновград, сега полк. След това е в оркестъра на 61-а Стрямска бригада в Карлово. От октомври 2007 г. е в Представителния духов оркестър на ВВС в Пловдив, който е в състава на авиобаза „Граф Игнатиево”.

Споделя, че винаги се е увличала по рисуването. Но истински се е запалила преди няколко години и сякаш бърза да навакса пропуснатото. Участва в сборни изложби и представя вече третата си самостоятелна.

Пред нас е образът на другото аз на Велислава Пежгорска. В творбите й се усеща сърдечност, драматичност, музика. жадувана обич към природата, каза при откриването на изложбата „Рапсодия в цветове” известният пловдивски художник Матей Матеев. Той пожела на професионалната кларинетистка да музицира в цвят и да рисува звуци, да бъде еднакво отдадена на двете изкуства.

Възможен ли е избор между кларинета и четката? Продължавам с двете и докъдето стигна. Кларинетът ми е константна величина, работя си по специалността и продължавам да се развивам. А пък рисуването е просто един плюс в моята личност. Не очаквах, че това хоби прерасна в нещо професионално, но когато творя с лекота и с удоволствие, всичко се получава, откровена е старши сержант Велислава Пежгорска. След „Рапсодия в цветове” ѝ предстои сборна изложба на дружеството на пловдивските художници. А при музикантите от Представителния духов оркестър на ВВС скука няма. Проявите им следват една след друга – зари, чествания, ритуали, празници, концерти и непрекъснати репетиции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани