Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деескалация на напрежението: Русия изтегля войските си от украинската граница

[post-views]
Деескалация на напрежението: Русия изтегля войските си от украинската граница

Русия започва да изтегля военните си части от границата с Украйна. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу след края на мащабните военни учения в района на анексирания Кримски полуостров. Решението на Москва е предпоставка за деескалацията на напрежението в Източна Украйна, коментират експерти.

Демонстрацията на сила приключи. Така определят експерти  решението на Русия да започне да изтегля войските си от границата с Украйна, след седмици на интензивни военни учения. Маневри, които изнервиха, както Киев, който се опасяваше от нова руска инвазия, така и Запада, който определи действията на Русия като провокация и сплашване.

Москва заяви, че струпването на войски по границата е част от проверката на бойната готовност на въоръжените сили на руската федерация.

„Войските демонстрираха, че имат способности да предоставят сигурна защита на страната, затова реших да прекратят проверката в южния и западния военни окръзи“, заяви след края на ученията в Крим руският военен министър Сергей Шойгу.

Шойгу посочи, че войниците ще започнат да се прибират по поделенията си от петък, като процесът ще продължи до 1 май.

Струпването на повече от 100 хиляди  руски военнослужещи по границата съвпадна с подновеното насилие в Донбас, където от 2014г има сблъсъци между украинската армия и про-руските сепаратисти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани