Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деца от община Кърджали се запознаха с въоръжението на армията

[post-views]
Деца от община  Кърджали се запознаха с  въоръжението на армията

На открити уроци по военно дело ученици научиха как да
кандидатстват за войници.

В единствения в България Общински ученически център по военно дело и спасителни дейности с. Широко поле, община Кърджали, се проведоха открити уроци по военно дело, съобщи сайтът otbrana.com. В инициативата се включиха ученици от училища в селата Кирково, Чорбаджийско и Бенковски. Проявата бе организирана от Военното окръжие, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб – Кърджали.
Събитието започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите фронтоваци във Втората световна война от 10 Родопска пехотна дивизия. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите. Сред гостите бяха полковник Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, полковник Стефан Паскалев – началник на Военно окръжие – Пловдив, Илияна Дамянова – главен експерт в дирекция „Социални политика и политика по военно патриотично възпитание“ на Министерство на отбраната, заместник-кметът на Община Кърджали Тунджай Шюкрю, кметът на община Кирково Шенаси Сюлейман и кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. От името на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно патриотично възпитание“ Иво Антонов, госпожа Илияна Дамянова поздрави присъстващите за прекрасната инициатива, с пожелание тази традиция да продължи.
По време на занятието учениците преминаха през 5 учебни центъра. Запознаха се с колективното и индивидуалното въоръжение в Българската армия. Видяха 100-мм противотанково оръдие, 80-мм минохвъргачка, автомати „Калашников”, пушки „Манлихер“, пистолети „Маузер“, ръчни нападателни и отбранителни гранати. Получиха информация за условията за кандидатстване във Въоръжените сили, в резерва и Националния военен университет. Проведе се и състезание по стрелба с въздушна пушка.
Полковник Георги Петков приветства инициаторите на събитието за приноса им в патриотичното възпитание на подрастващите и амбицията им да популяризират армейската служба сред младите хора и успехите на българската войска. На класиралите се на първо, второ и трето място връчи грамоти и предметни награди.
Със Заповед на доц. д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ за активна работа за отбелязване на 75 години от Втората световна война и постигнати успехи във военно-патриотичното възпитание, бяха удостоени с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“ полковник Георги Петков, подполковник Евгени Енчев – началник на Военно окръжие – Кърджали и капитан от запаса Минчо Гумаров – ръководител на Общинския ученически център по военно дело и спасителни дейности с. Широко поле, общ. Кърджали.

Президентът удостои с почетен знак 105-годишен ветеран.

Държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак на Президента на Република България редника от запаса Стойчо Стойчев за вярната и достойната служба в редовете на Българската армия и по повод навършването на 105 години от неговото рождение, съобщиха от прессекретариата на президента.
Ветеранът Стойчо Стойчев е роден в c. Каменово на 19 април 1916 г. Учи в родното си село, но поради бедността на семейството си не успява да завърши гимназия и започва да работи, за да се издържа. През 1937 г. постъпва войник в Сливен като картечар.
При участието на България в заключителния етап на Втората световна война е част от петчленния разчет на тежка картечница „Шваpцлозе“, където при няколко инцидента едва не губи живота си. Стойчо Стойчев рискува да бъде застрелян на огневата позиция, когато отказва на ротния си командир да открие огън по отсрещния „противник“, в когото с бинокъла си разпознава български войници. При бомба, избухнала в близост до картечния екипаж, също едва не губи живота си. Затрупан жив, той е изровен от другарите си и спасен.
Демобилизира се през есента на 1944 г. В Гърция му предлагат да се устрои в Солун, но българинът родолюбец отказва. Редник от запаса Стойчев създава малка шивачница с няколко работници в Нова Загора. Участва в изграждането на котлите на ТЕЦ „Сливен“, където се пенсионира. Редник от запаса Стойчо Стойчев е семеен, с три деца.

Признаха СВИВП за национално представителна организация
Министерският съвет призна Сдружение „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите” (СВИВП) за национално представителна организация за срок от четири години. Сдружението осъществява дейност в обществена полза, като защитава и подпомага правата и интересите на военноинвалидите и военнопострадалите за реализацията на личностните им качества и утвърждава основните духовни ценности и традиции на българския народ.

Продават на търг бивша казарма в Ягодово

МО обяви на търг имоти с отпаднала необходимост в цялата страна. Един от най-скъпите е в землището на с. Ягодово край Пловдив и е 115,165 дка. Върху него има 46 сгради, които ще придобие бъдещият собственик. Търгът ще се проведе на 13 май т.г., а началната тръжна цена е 1 251 000 лв., става ясно от сайта на МО. „В част от парцела беше позиционирано бившето зенитно-ракетно поделение, което охраняваше Пловдив”, коментира пред „Марица” кметът на Ягодово Димитър Дишев.
В списъка са още 22 имота в цялата страна. Според заповедта на министър Каракачанов в следващия месец ще се събират документи за участие в търговете за имотите, които са с отпаднала необходимост за армията. Освен парцели и бивши поделения има и апартаменти. Общата сума, определена като начална тръжна цена за всички имоти, възлиза на над 18 млн. лв. Близките села около Пловдив се превръщат във все по-атрактивни дестинации за строителство. Близо до Ягодово, жилищен комплекс от еднофамилни къщи вдигна испански инвеститор. Селото е предпочитано място за живот заради близостта до областния град и бързата пътна връзка с Пловдив.

Най-ново

Единична публикация

Избрани