Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Корен” – легенди и реалност

[post-views]

„Шишево”, „Серчево”, „Остър камък”, „Шумака”, „Километричният камък”,  „Ухла”, „Бухлава чука”, „Бозалък чаир”, „Койречка могила”, „Геджик тепе”, „Чадър могила”, легендарното, маркирано само с няколко постройки, село Йорданкино…Това са местности, височини и отметки на полигон „Корен”, добре познати на участниците в ученията и подготовките. И да ми завържат очите, ще намеря всяка от тях дори и през нощта, казваше един сержант с дългогодишна служба тук. Познавам дори и храстите на полигона, уверяваше друг военнослужещ от формированието на „Корен”.

Случките и легендите са много. Например, полковникът от запаса с инициали М.В.  често напомняше за една своя проява. При учение на „Корен” офицер започвал ориентирането на местността пред подчинените си и началниците все с думите – вдясно от характерното дърво… И подполковник М.В., вечерта с помощта на войници, отрязал дървото. На сутринта пак същото – вдясно от характерното дърво… Но то вече го нямало, а думите предизвикали смях и оживление. Познавайки добре подполковника, генерал Ас.Т. му наредил – до утре сутринта там да има дърво, в противен случай ти ще стоиш вместо него. И вечерта М.В., пак с войници, и с една водоноска, засадил ново дърво.

Офицерът от запаса Р. Й. пък споменаваше как по време на провежданото от него батальонно учение с бойни стрелби, пристигнал на проверка известния генерал Г. Д. Погледал малко действията и отсякъл – не съм доволен, продължавате с още три такива учения. Което означавало поне още три седмици на „Корен”. Разказва се и как преди години по-опитните пращали на „дискотека” дошлите за първи път на полигона. А тя се намирала в измисленото село Йорданкино…

Но да се върнем към реалността. През тази година вече се състояха стрелби и подготовки, а предстоят и редици други.

Епидемиологичната обстановка на полигон „Корен” не е по-различна от тази на другите формирования от Българската армия. Изпълняваме указанията на командира на СВ, на началника на отбраната и заповедите на министъра на здравеопазването и се съобразяваме с тях. Взимаме всякакъв вид мерки за недопускане на разболяване от COVID-19, дезинфекцират се помещенията и учебно-материалната база. Личният състав спазва хигиенните норми, изброява командирът на учебен полигон „Корен“ подполковник Валери Антонов, на тази длъжност от 28 октомври 2014 г. Негов заместник по учебно-бойната дейност е майор Радостин Маринов, а майор Ангел Тодоров е заместник-командир по планирането, провеждането и контрола на тактическите учения с бойни стрелби.

Планираните учения за тази година не се различават много от миналата година. Проведоха се вече полеви лагерни обучения, предстоят и редица други. И се подготвяме за тях, уверява подполковник Антонов и допълва, че от

миналата година тук се провеждат и планиращи конференции за ученията, както е било за „Балканска стена 2020”.

Подготвени ли са хората от полигона за евентуални пожари? Пожари винаги е имало, когато се провеждат учения и особено при стрелбите. Но се взимат всички мерки за недопускане на разпространението на огъня. В състава на учебен полигон „Корен” има противопожарно отделение с противопожарен автомобил за изпълнение на такива задачи, обяснява подполковник Антонов. И напомня, че догодина ще бъде чествана 60-годишнината на полигон „Корен”. Официалното му откриване е било на 13 юни 1962 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани