Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лашет или Бербок – кой ще е канцлер?

[post-views]
Лашет или Бербок – кой ще е канцлер?

Предизборната картина в Германия започна да се изяснява, след като двете водещи партии в страната определиха своите кандидати за канцлер, с които тръгват към редовния парламентарен вот на 26 септември. Съпредседателят на Зелените Аналена Бербок ще е кандидатът за лидер на страната от тази формация. За пръв път Зелените имат собствен кандидат за поста, отбелязва списание „Шпигел“. То цитира Бербок с думите, че партията ще отвори „нова страница“, „ако се справи добре“. Кандидатката за канцлер обещава кураж за реформи и добавя, че справянето с климатичните промени е „задача на времето ни“.

Бербок, която е на 40 г. и пристига в партията след кариера в спорта, е известна с имиджа на сериозен и способен политик. Проучванията сочат, че партията на зелените има сериозен шанс да стане втора политическа сила през есента за сметка на социалдемократите, сегашния коалиционен партньор на християндемократите (ХДС) на Меркел.

Междувременно Националният съвет на ХДС подкрепи лидера си Армин Лашет за кандидат на консервативния блок за канцлер. Партиен говорител заяви, че 31 членове на съвета са подкрепили Лашет, а 9 са гласували за неговия съперник Маркус Зьодер, ръководител на баварската сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС). Шестима души са се въздържали. Блокът ХДС/ХСС традиционно избира общ водещ кандидат на федералните парламентарни избори. След четири мандата начело на Германия сегашният канцлер Ангела Меркел обяви, че ще се оттегли в политиката и няма да бъде претендент за нов управленски мандат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани