Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Подводница в куфар

Безпилотните подводници, известни като подводни дронове, са потопяеми превозни средства, които могат да работят под вода без екипаж или пътник. Тези подводни безпилотници могат да бъдат разделени в две категории съобразно с начина им на управление. Едните се управляват дистанционно от оператор, както е при хирургическите роботи, другите се движат автономно и работят независими от човешка намеса. В момента най-големите разработчици на подводни дронове са САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Малките дронове се използват най-често за откриване и обезвреждане на подводни мини. Една и съща задача от този тип може да бъде изпълнена от екип водолази за 21 дни, докато подводният дрон  REMUS прави това за 16 ч. Малки дронове се използват и за проверка на корпусите на кораби, и за изследователски работи в морска среда. Използват ги и рибарите. Такъв е подводният дрон PIONEER, разработен от норвежката компания Blueye Robotics.

Американската компания BAE Systems създаде за нуждите на Военноморските сили на САЩ фамилията подводни дронове Riptide Micro. Официално за  Riptide се знае от 2017 г., но след това американският флот трябваше да тества и да оцени оперативната ефективност на новите сензорни системи. Тази микроподводница в куфар позволява на операторите да провеждат подводни проучвания и инспекции, както и да изпитват нови подводни сензори. Новият продукт на BAE Systems представлява интерес не само за военноморските сили, но и за научните, търговските и академичните организации. Микроподводницата е разработена с помощта на най-модерните 3D компютърни технологии за проектиране и производство. Разполага с витло, опашка, перки и секции на носа. Може да работи стабилно при тежки атмосферни условия и високо налягане. Riptide е с дължина около 70 см, диаметър – около 12 см и тегло 12 кг. Може да функционира на дълбочина до 300 м. Излъчва 4 сонарни честоти – 600 кХц, 900 кХц, 1200 кХц и 1800 кХц. Максималните обхвати на изображението на сонарната честота са съответно на 100, 60, 35 и 15 м. Може да се въвежда в експлоатация от плавателен съд или от брега. На борда си има и GPS. Разполага със стандартно Wi-Fi оборудване, за да поддържа връзка с операторите, сателитна връзка „Иридиум“ и акустични модеми за подводни комуникации. Микроподводницата се задвижва от стандартни алкални батерии АА, които осигуряват работа до 44 ч. Ако се използват литиево-йонни батерии, които се презареждат, работният процес се удължава до 80 ч.

И плиткото море е предизвикателство

Най-новият продукт на китайската военна промишленост за военноморския флот е новата безпилотна подводница, известна засега с наименованието HSU001. Безпилотната подводница е военно оръжие, което се усвоява от все повече страни по света. Развитието му е много бързо, при все по-широкото прилагане на ключови модерни технологии като изкуствения интелект, което значително ще променя в бъдеще „бойното поле“ под водата. Те са различни типове в зависимост от задачите, които трябва да изпълняват като логистика, откриване и обезвреждане на мини, разузнаване.

Освен мисиите, свързани с разузнаване, наблюдение на морската повърхност и откриване на мини, безпилотната подводница събира и тактическа информация, а може да служи и за мрежово базиран възел в оперативна мрежа. Това е високосензорна функция, която подобрява бойните способности на целия флот.

В бъдеще безпилотните подводници ще придобиват все повече характеристики и ще могат да бъдат използвани като кораби майки или като бойни кораби на море. Ще могат да действат в плитки води с висок риск за околната среда и да извършват дългосрочна и автономна работа в открито море. За да се води война срещу подводница, е необходимо да се извършва търсене на цел, събиране на морски тактически данни, както и информация за торпедата. А това изисква необходимите сензори. Освен това безпилотната подводница може да комуникира ефективно с морската бойна група и да бъде оръжие за конфронтация.

Този тип морски съдове съответстват на концепциите на съвременната война и предполагат все по-широко прилагане на изкуствен интелект. Затова все повече се ценят от големите военни сили. Съвременната война обръща все по-голямо внимание на способностите за висока точност, малки загуби и висши технологии.  Новият безпилотен подводен китайски кораб побира в себе си максимална употреба на изкуствен интелект. Това е световна тенденция. Китайската подводница робот има дължина около 5 м и диаметър около 1,5 м. Военните стратези на Китай възнамеряват да компенсират изоставането в подводната война чрез култивиране на „подводен“ изкуствен интелект в безпилотните подводни съдове. Предвид главната особеност на китайското крайбрежие – плитките води, за Китай не е благоприятно да използва и тихи подводници с екипажи. Освен това трябва да се повиши опитът в лова на противникови подводници не само със самолети и хеликоптери. Безпилотните подводници вече се разглеждат като ключово средство за постигане на преимущества в световния океан.

Дронове излитат от океана

Компанията AeroVironment, базирана в Калифорния, е избрана от Министерството на отбраната на САЩ за производство на 120 безпилотни самолета с криптирана връзка за данни, които да работят от подводници. Малкият безпилотник трябва да остане във въздуха, без да се зарежда с гориво поне един час, и да работи в обхвата на „радиохоризонта“. Безпилотният летателен апарат се казва Blackwing 10C.

Явно в скоро време ще се утвърди и понятието „подводен самолетоносач“, както се наричат военните кораби майки, носещи на борда си самолети или хеликоптери. Могат да бъдат и безпилотни подводници.

Blackwing 10C притежава електрооптични сензори за работа през деня и инфрачервен сензор за нощно виждане. Дронът е дълъг почти половин метър и има диаметър на фюзелажа около 8 см. Размахът на крилата му е около 70 см. Витлото е разположено в задната част на дрона и се задвижва от електродвигател. Теглото му при изстрелване е само 1,8 кг. Полезният му товар са двата сензора за дневно и нощно виждане и GPS, която му позволява да пилотира по точно определена траектория до указаното местоположение. Операторите на полета получават изображения в реално време. Дронът може да създаде и собствена комуникационна мрежа в средата на океана, която да свързва кораби и подводници от морската бойна група.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани