Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Седмица интензивна подготовка във ВМС

[post-views]

Завърши командно-щабното учение на Военноморските сили „Морски щит 2021“

Седмица интензивна подготовка във ВМС

На 16 април завърши командно-щабното учение на Военноморските ни сили „Морски щит 2021“. Учението допринесе за повишаване на оперативната подготовка и сглобеността на щабовете при планиране и участие в морска операция за гарантиране на морския суверенитет и поддържане на сигурността на страната – една от главните задачи на ВМС.

На 19 и 20 април рейдовият миночистач „Капитан-лейтенант Кирил Минков“ с бордови № 53 от дивизион противоминни кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби (ФБСК) в Пункт за базиране Варна плава за провеждане на учение по откриване и унищожаване на котвени мини, стрелба по въздушна и морска цел.

Корабът отработи съвместни действия със силите на Дивизиона патрулни кораби и Дивизиона кораби със спомагателно назначение от състава на ФБСК.

През настоящата седмица два от корабните дивизиони от състава на флотилията провеждат тактически учения на море.

Тактическа група, включваща корвета „Решителни“ с бордови № 13 и корвета „Бодри“ с бордови № 14 от състава на дивизион патрулни кораби във Варна, провежда първото дивизионно учение за годината. Част от епизодите на учението са: съвместно плаване, провеждане на съвместни ракетни и артилерийски стрелби, противоподводни бойни упражнения, приемане и предаване на леки товари и поща на ход, учение по медицинска евакуация от борда на кораб с вертолет и ескорт на кораби.

Дивизионът кораби със спомагателно назначение от Пункта за базиране Варна провежда тактическо учение „Морска поддръжка 2021“, което включва: водолазна работа за осветяване на подводната обстановка, търсене и унищожаване на дънни неконтактни мини, стрелба по въздушни цели, търсене и спасяване на море. В учението участват учебно-спомагателният кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев“ с бордови № 206, танкерът бункеровчик „Балчик“ с бордови № 203, спасителният кораб „Протео“ с бордови № 224 и девет моторни катера от състава на дивизиона и Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.

На корабите освен щатните екипажи плават и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за провеждане на плавателната им практика.

ВМС участваха в честванията за Априлското въстание

На 20 април 2021 г. Военноморските сили съвместно с община Варна отбелязаха 145 години от Априлското въстание. На паметника на Георги Бенковски на алеята на Възрожденската памет в Морската градина венци и цветя бяха поднесени от областният управител Стоян Пасев, заместник-кметовете на Община Варна Коста Базитов и Тодор Иванов и заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.

Най-ново

Избрани