Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чехия и Русия са пред скъсване на отношенията

[post-views]
Чехия и Русия са пред скъсване на отношенията

ГРУ вероятно е замесено във взрив в оръжеен склад

Чехия даде кратък срок на Русия да върне в посолството в Москва изгонените по бърза процедура 20 чешки дипломати. В противен случай ще изравни служителите в руското посолство в Прага с петимата чехи, останали в посолството в Русия след обявяването за нежелани 20-те техни колеги. Според данни от 2018 г. в Прага е имало около 150 служители на Русия. Необичайно високият им брой за такава страна, както и големият посолски комплекс дълго време са останали почти непроменени от времената на бивша Чехо-Словакия. Сега чешкото външно министерство твърди, че в посолството има 27 дипломати и 67 други служители. И двете страни разполагат с още представители в консулствата в различни градове.

Според министъра на външните работи Якуб Кулханек обявяването на персона нон грата на 18 руски дипломати в края на миналата седмица е било изчислено така, че при ответна равностойна реакция на Москва да не бъде застрашена работата на посолството. В допълнение Русия забрани на чешкото посолство да наема за служители руски граждани.

В Кремъл отхвърлиха веднага условието на чешкото правителство с обяснение, че няма полза така да се разговаря с Русия.

Дипломатическата война между Прага и Москва започна в края на миналата седмица, след като чешките власти обявиха, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад в Чехия през 2014 г. Премиерът Андрей Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в мащабните експлозии в склада за муниции, в които загинаха двама човека. Изпълняващият длъжността министър на външните работи Ян Хамачек, който е и вътрешен министър, каза, че на 18-те дипломати, идентифицирани като военни шпиони, е разпоредено да напуснат републиката до 48 часа.

Разследването по случая още не е приключило, добави Бабиш, но благодари на силите за сигурност за „професионалната им работа“. Премиерът отбеляза също, че президентът Милош Земан, известен с проруските си позиции, е бил информиран за случая и е изразил пълната си подкрепа за действията на правителството.

ТАСС допълни, че според Хамачек изгонените руснаци са агенти на две руски разузнавателни централи – Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ). „Имаме сериозни основания да смятаме, че агенти на отдел 29155 на ГРУ са замесени в експлозията в склад за боеприпаси“, уточни премиерът Бабиш. „Ние сме в положение, подобно на това на Великобритания след опита за отравяне в Солсбъри през 2018 г.“, заяви Хамачек. Конфликтът с Русия в областта на сигурността отряза руската държавна компания „Росатом“ от възможност за участие в търга за построяването на два нови реактора в чешката атомна централа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани