Информационен център на Министерство на oтбраната

Въпреки пандемията Ковид-19, разходите за отбрана по света растат

Военните разходи в света се увеличават въпреки пандемията

Светът продължава да харчи повече за оръжие през 2020 г., независимо от пандемията с Ковид-19 и тежките икономически последици от нея. Това се посочва в годишния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

През изминалата година разходите за отбрана в световен мащаб са нараснали на годишна база с 2.6 процента  до рекордните близо 2 трилиона долара, се казва в доклада на Стокхолмския институт.

Най-голям дял заемат САЩ, Китай, Индия, Русия и Обединеното кралство, които са в челната класация за страни с най-големите разходи за отбрана.

Очакванията, че тежките последици от пандемията, които свиха глобалния икономически ръст с над 4 на сто, ще се отразят и на оръжейните разходи, не се оправдаха.

И все пак някои страни, като Русия и Бразилия, например са отделили с няколко процента по-малко за въоръжените си сили, в сравнение с предишни години.

И тази година САЩ остават най-големият консуматор на оръжия, като за трета поредна година военният бюджет на страната се увеличава и  ще достигне до близо 780 милиарда долара.

В доклада се посочва, че голям дял от разходите за отбрана в световен мащаб заемат страните в НАТО, като все по-вече държави харчат над 2 процента от БВТ-то си за отбрана.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top