Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мрачна годишнина: 35 години от аварията в „Чернобил“

[post-views]
Мрачна годишнина: 35 години от аварията в „Чернобил“

Днес се навършват 35 години от аварията в съветската атомна централа в Чернобил. По повод годишнината Украйна кандидатства районът около централата да получи статут на защитено място, като част от културното наследство на ЮНЕСКО. Целта на властите е с това  да привлекат повече финансиране и туристи.

Всяка година на 26 април точно в 01:24 часа, когато избухва 4 –ти реактор на съветската атомна-централна в  „Чернобил“, църковните камбани в Украйна започват да бият. И тази година в страната имаше бдения в памет на загиналите при инцидента. Най –голямата церемония се провежда в град Славюч, където  намират подслон  евакуираните работници и семействата им от град Припят.

35 години по-късно районът около „Чернобил“ продължава да пустее и да тъне в разруха. Украйна се надява да превърне мястото в туристическа дестинация заради големия интерес, предизвикан от нашумелия сериал „Чернобил“. По данни властите, само през 2019 г град Припят е посетен от над 120 хиляди души.

Според официалните данни непосредствено при инцидента загиват 31 души, други 4000, които участват в спасителните операции, умират от болести причинени от радиационно натравяне. Според различни оценки обаче броят на починалите е в пъти по-висок.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани