Информационен център на Министерство на oтбраната

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов приветства новоназначения аташе по отбраната на Великобритания за България

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов приветства новоназначения аташе по отбраната на Великобритания за България

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 27 април, приветства и пожела успех на новоназначения аташе по отбраната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия за България и Гърция капитан I ранг Алекс Буш от Кралските Военноморски сили.

Началникът на отбраната подчерта, че Великобритания е наш стратегически партньор и ще продължим да използваме възможностите за задълбочаване и разширяване на установеното продуктивно двустранно сътрудничество в областта на отбраната, с фокус върху засилване на военните способности и оперативната съвместимост. Като съюзници в НАТО ние споделяме обща визия за европейската сигурност в контекста на новите предизвикателства за сигурността, които стоят пред Европа и Евроатлантическата общност, заяви адмирал Ефтимов. Той акцентира върху регионалния координационен център на НАТО за наблюдение в Черно море, който България е предложила да приеме на своя територия, и значението му за ситуационната осведоменост в региона и координацията на дейностите на НАТО в изпълнение на приетата военноморска концепция за сигурност.

Началникът на отбраната посочи като ключови сфери на взаимодействие между двете страни подготовката и обучението, както и съвместното участие в учения и тренировки на видовете Въоръжени сили. В заключение адмирал Ефтимов изказа увереност, че военното сътрудничество между двете държави ще продължи да се развива в духа на взаимно разбирателство и открит диалог.

Източник: mod.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top