Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия прекратява участието си в „Открито небе“ в края на май

[post-views]
Русия прекратява участието си в „Открито небе“ в края на май

Русия планира да прекрати участието си в международния договор „Открито небе“ в края на май. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

От външнополитическото ведомство подчертават, че договорът се разпада и че обсъждането на съхраняването му ще стане възможно тогава, когато Съединените щати ясно и недвусмислено съобщят решението си да се върнат към споразумението.

Позицията на Москва беше огласена от ръководителя на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на сигурността и контрола на оръжията Константин Гаврилов.

По думите му, ако статуквото се запази, в близките дни правителството ще представи на президента законопроект за денонсирането на договора.

Вашингтон обяви оттеглянето си от международното споразумение на 22 ноември миналата година. На 15 януари руската страна също съобщи, че се готви да прекрати участието си в „Открито небе“.

Договорът дава право на страните по него да извършват взаимни наблюдателни полети над военни обекти. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп повече от 30 държави, сред които и България.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Единична публикация

Избрани