Информационен център на Министерство на oтбраната

Многонационални военни учения ще се проведат на територията на страната

Многонационални военни учения ще се проведат на територията на страната

Министерският съвет разреши за времето от 01.05 до 20.06.2021 г. преминаването през и пребиваването на територията на страната с невоенен характер на съюзнически и чуждестранни въоръжени сили във връзка с провеждането на многонационални военни учения.

Съвместните учения ще се проведат в посочения период на територията на нашата страна и в тях ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, Албания, Великобритания, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Република Северна Македония, САЩ, Сърбия и Турция – общо до 6000 души, до 1000 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства. Подобен тип учения са провеждани в нашата страна през 2017 г. и 2019 г.

Тези учения се провеждат в изпълнение на Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021 г., Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година.

По време на всички учения ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки за недопускане на разпространението на „COVID-19”, за да бъде осигурена защитата на военнослужещите и на населението.

Ученията ще се проведат при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са дни за медии, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите.

Източник: МС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top