Информационен център на Министерство на oтбраната

Как ще бъде отбелязан 6 май в Националния военноисторически музей, Варна и Плевен?

Как ще бъде отбелязан 6 май в Националния военноисторически музей, Варна и Плевен?

Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май.

За първи път посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат най-новите фотоизложби – „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“. Първата представя оригинални изображения, които проследяват отбелязването на бойния празник на войската след Освобождението до наши дни и показват трансформациите в празничния календар на армията. Любопитна за любителите на историята е и изложбата, посветена на 200-годишнината от рождението на патриарха на националната революция. Тя проследява живота и делото на Георги Раковски, като преминава през основните етапи на израстването му като строител на първообраза на въоръжени сили на България и като теоретик и вдъхновител на националната кауза.

Специално за децата, екипът на НВИМ е подготвил играта „Реши военната кръстословица“, в която малчуганите ще трябва да съчетаят уменията си за ориентация сред бойните машини и находчивостта си. А най-бързите, открили правилния отговор, ще получат награда.

В Деня на храбростта специална приемна за спомени „Героите в моя род“ ще посреща посетителите, които ще могат да разкажат истории за смелостта в своята фамилия. Те ще бъдат записани и съхранени в Музея за поколенията напред.

С вход свободен ще работят и филиалите на НВИМ – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.

Всички събития, организирани специално за празника, ще се състоят на открито, във външната експозиция на Националния военноисторически музей. Достъпът до експозиционните пространства ще се осъществява при използване на не повече от 50 % от капацитета им и съблюдаване на всички противоепидемични правила.

По случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, от Военноморските сили съобщават за мероприятията във Варненския гарнизон, както следва:

6 май 2021 г. – Морска гара Варна

От 09.00 ч. ще се проведе ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от ВМС.

От 09.05 часа ще бъдат връчени награди на военнослужещи по случай празника.

От 10.15 до 10.45 часа  концерт на Представителния духов оркестър на ВМС.

От 11.05 до 11.25 часа динамични демонстрации с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби.

За празника в Плевен

На 05.05.2021 г. /сряда/ от 10:00 ч. пред паметника на 4 –ти Пехотен Плевенски полк в градската градина на град Плевен  военнослужещи от в. ф. 22160 и в. ф. 38220, представители на командванията на военните формирования и институции от системата на Министерство на отбраната и Българската армия от гарнизон Плевен и военно-родолюбивите съюзи ще отбележат 6 май – ден на храбростта и празник на Българската армия, съобщават от ВВВУ .

Ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност към загиналите във войните за национално освобождение воини.

Участниците в ритуала, а и гражданите, които биха желали да присъстват на събитието ще спазват стриктно всички противоепидемични мерки, обявени от здравните органи, с цел недопускане разпространението на COVID-19.

Източник: Otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top