Информационен център на Министерство на oтбраната

„Небесна хармония“ – Китай изстреля първия модул на новата си космическа станция

Китай изстреля основния модул на космическата си станция

Пореден успех за китайската космонавтика. Така определят извеждане на първия от трите модула за изграждането на новата постоянна китайска космическа станция около земята. По план орбиталният пост трябва да влезе в експлоатация в края на 2022 г.

Първият модул на бъдещата Китайска космическа станция, в който се намират животоподдържащите системи и  жилищните помещения на бъдещите космонавти, беше изстрелян с ракета носител Лонг Марч – 5 от космическия център Уенчан.

Китай планира общо 10 изстрелвания, с които да изпрати в Космоса всички необходими компоненти за завършването на орбиталния пост, който ще обикаля Земята на височина от 340 до 450 км.

По план тежащата близо 66      тона станция ще е оперативна най-малко 10 години и има голяма вероятност в близко бъдеще да остане единствената, ако през 2024 г. прекрати работата Международната космическа станция, която е съвместен проект между САЩ, Европа, Канада, Русия и Япония.

След серията успешни мисии до Луната Китай има амбицията и да е сред първите държави, построили постоянна база на естествения спътник на Земята.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top