Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Заклех се!” екна на Шипка

[post-views]

На чутовния връх 35 воини от 61-а бригада се врекоха във вярност към Родината

Всяка воинска клетва се помни цял живот. Но когато на легендарния връх Шипка даваш обет да защитаваш Родината, думите, като че ли тежат повече и звучат още по-отговорно. И сакралното „Заклех се!” екна могъщо и величаво не само пред присъстващите на свещения ритуал, а и пред цяла България.

В навечерието на Празника на Българската армия – 6 май, в подножието на Паметника на свободата на историческия връх Шипка 35 новопостъпили войници от 61-а Стрямска механизирана бригада положиха военна клетва. Накрая на ритуала всички те изпяха българския химн.

Воинската клетва е дълг и отговорност и декларира вашата готовност пред страната и за страната. Пред вас стоят нелеките дни, в които ще преминете такава подготовка, че да се превърнете от граждани в достойни защитници на Майка България. Носете службата си с чест и достойнство, заяви в словото си командирът на 61-а бригада бригаден генерал Деян Дешков и приветства новото попълнение с думите: „Добре дошли в редиците на Сухопътните войски. Добре дошли в строя на 61-а бригада!”

Той напомни на командирите от формированието, че на тези войници предстои тежка подготовка и тяхното желание трябва да бъде превърнато в способности, така че да могат да изпълнят с чест и достойнство положената клетва.

Младите воини бяха поздравени също от областния управител на Стара Загора Гергана Микова и Чавдар Ангелов – директор на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Отслужен бе молебен за здраве и благоденствие.

На Шипка бяха още кметът на Казанлък Галина Стоянова, кметове на населени места, близки и роднини на военнослужещите. Пред журналисти бригаден генерал Деян Дешков обясни, че това е вторият прием на войници от началото на годината, а предстои и трети през юни, за който текат подборът и приемането на документи. И че от миналата година се върви към преодоляване на некомплекта от военнослужещи, като голяма част от новоприетите са били членове на клубовете „Приятели на армията” и са повлияни в избора си от кампанията „Бъди войник!”.

Казано след клетвата

Редник Гергана Пискова

Редник Гергана Пискова: Емоцията от клетвата е голяма, еуфорията е толкова силна, че трудно мога да намеря думи. Радвам се, че ще служа в армията. Завършила съм „Производство на хляб и хлебни сладкарски изделия” и ще бъда на длъжност младши готвач.

 

Редник Николина Тинкова

Редник Николина Тинкова: Чувството е невероятно – няма по-голяма гордост от това, да положа клетва на връх Шипка. На длъжност съм младши оператор на станция за разузнаване и целеуказване. За избора ми да стана войник повлия най-вече баща ми, който служи в армията.

Редник Красимир Кехайов

Редник Красимир Кехайов: От малък винаги съм мечтал и съм искал да бъда част от Българската армия. Бях в клуб „Приятели на армията”, участвал съм в състезания и съм стрелял. Горд съм, че постигнах целта си. Ще бъда номер от разчет на СПГ-9.

kletva_Shipka
Редник Славян Генчев

Редник Славян Генчев: Чувството на гордост от полагането на военна клетва на Шипка е невероятно. Винаги съм искал да бъда в армията, но бях информиран за избора си от кампанията „Бъди войник”. На длъжност съм младши разузнавач.

Редник Огнен Василев

Редник Огнен Василев: Чувството е  неописуемо – да бъда на връх Шипка и тук да се закълна като войник от 61-а Стрямска бригада и Българската армия. За мен това е голяма чест. Назначен съм на длъжност картечар.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани