Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представиха първа книгата за българските генерали

[post-views]
В НВИМ представиха първия том от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“

В Националния военноисторически музей в София официално беше представена първата книга от поредицата „Българските генерали 1878–1946. С достойнство и чест“. Монографията е подготвена от проф. д-р на историческите науки Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова и е първото подобно задълбочено и систематично научно проучване по темата.

„Имената на авторите са гаранция за прецизност, качество и изчерпателност. Трябва да се запитаме, дали ние днес се водим от идеалите на тези генерали“, каза на церемонията началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Тай подчерта, че има механизми, с които може да се подпомогне издаването на следващите томове от поредицата.

Изданието обръща поглед към личностите, поставили основата на Българската армия, към генералите – познати или малко известни, популярни или забравени, служили на България във война и в мир, стояли начело, но и споделяли трудностите с войската си, допускали грешки и обвинявани в грешки, съдени с вина и без вина, арестувани и убивани.

Първа книга от поредицата съдържа биографични данни, засягащи жизнения път и делото на 125 генерали от Третото българско царство.  Акцентът е поставен върху участието им в изграждането на Българската армия и в петте войни, в които България воюва през периода 1878–1946 г.

Цялата поредица ще обхване имената на над 500 български генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването ѝ за народна република.

На представянето на новата книга присъстваха още заместник-началниците на отбраната, представители на Министерството на отбраната, командири на видове въоръжени сили, генерали и офицери, бивши началници на ГЩ на БА, бивши командващи на видове въоръжени сили и гости.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани