Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Участваме с 2000 воини в Defender Europe 21

[post-views]
Участваме с 2000 воини в Defender Europe 21

В учението и свързаните прояви ще се включат 28 000 бойци от 26 държави 

Участваме с 2000 воини в Defender Europe 21
Генерал-лейтенант Любчо Тодоров (вдясно) и генерал-майор Кристофър Мохан изразиха увереността си, че учението Defender Europe 21 ще допринесе за развитието на оперативната съвместимост на участниците
Фото Николета РАЙДОВСКА

На пресконференция в Министерството на отбраната бяха обявени ученията, в които Българската армия ще участва през май и юни. В срещата с журналистите участие взеха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и генерал-майор Кристофър Мохан – заместник-командващ по поддръжката на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка. Двамата споделиха общите си виждания за организацията и необходимостта от провеждането на такива съвместни учения, които допринасят да повишаване на оперативната съвместимост.

България и Българската армия ще участват в най-мащабното за годината учение Defender Europe 21, което ще се проведе в периода май–юни под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка.

Учението включва серия  от свързани учения, разделени по време, място, фази и ще се проведе в Черноморския регион, на Балканите и в Естония. В него ще вземат участие приблизително около 28 хил. военнослужещи от 26 държави – членки на НАТО, и страни партньори и около 2000 военнослужещи от българска страна.

В рамките на Defender Europe 21 влизат още Swift Response, Saber Guardian, Immediate Response и командно-щабното учение Defender Europe.

Въздушно-десантното учение Swift Response ще се проведе от началото на май до средата на месеца на летище Чешнегирово, летище Пловдив, Безмер, и полигон „Ново село“ с участието на военнослужещи от България, САЩ и Италия. Многонационалното учение Saber Guardian обединява националните учения с международно участие Strike Back-21, Balkan Sentinel-21 и „Шабла-21“, както и тактическото учение Trojan Footprint-South. Български военни формирования ще участват и в тактическото учение Decisive Strike в Северна Македония.

Trojan Footprint-South ще се проведе от 1 до 16 май, Balkan Sentinel-21 е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 21 май до 4 юни на полигон „Ново село“. Strike Back-21 е тактическо учение с бойни стрелби  и ще се проведе от 24 май до 7 юни на полигон „Корен“. „Шабла 21“ е национално тактическо учение с експериментални и съвместни стрелби на формированията  за ПВО, с международно участие. То ще се проведе от 25 май до 16 юни на полигон „Шабла“.

Компютърно-подпомаганото командно-щабно учение Balkan 21/Defender Europe ще се проведе от 1 до 14 юни с участието на военнослужещи от командването на Сухопътни войски, 61-ва механизирана бригада, на полигона „Ново село“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани