Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА е взела най-доброто от „военщината”, без солдатщината

[post-views]
72 години Военноморска болница

Случва се „да тичаме” при съдовия специалист обичайно при проблеми с вените. Но стотици пациенти след онкологична операция влошават качеството си на живот заради „страничните щети”, които идват с отстраняването на лимфните възли, както и след лъчетерапия. Обикновено до 2 г. след операция на рак на гърдата, на простатата или на гениталиите възникват и първите проблеми с отток на крайниците. Което означава, че лимфедемът вече се е появил в живота им. Той не изчезва никога сам, а обикновено го получават след операция твърде много хора в трудоспособна възраст. За това говорим с началника на клиника „Съдова хирургия” във ВМА проф. д-р Кузман Гиров, полк.о.р.

Лимфните съдове вървят успоредно с артериите и вените. Лимфата съдържа много белтъци и хранителни вещества, обира и някои от причинителите на инфекциозни заболявания и раковите клетки, отстранява бактериите. Лимфните съдове преминават през бариерата на лимфните възли. Понякога точно уголемените лимфни възли са първият признак на рака при жените. А при операция е задължителна и лимфната дисекция. Лимфните възли дотогава са единствената бариера туморният процес да не метастазира.
Проф. Гиров обяснява как след онкологична операция и след лъчетерапия се разраства съединителна тъкан, която постепенно обхваща останалите лимфни съдове. След 1–2, дори след 30 г. тази тъкан допълнително унищожава лимфните съдове, защото организмът се опитва „да прекара” по някакъв начин лимфата нагоре. И с годините нещата се влошават. Оттокът става по-голям с времето, активират се и паразити, като вид стрептокок, който предизвиква лимфни заболявания, най-често „Червен вятър” и запушва лимфните съдове и възли. Навремето от него се е умирало. Оттокът се увеличава и се достига до т.нар. слоновост и пациентите се инвалидизират. На такъв крак при раничка самата лимфа разяжда кожата и раната се разраства. А крайникът може да се подобри с подходяща терапия.

Лимфната система се уврежда и заради генетично увреждане, като заболяването се проявява още в детска и младежка възраст.
Въпросът е къде е мястото на съдовата хирургия. Един от начините е, където лимфните съдове са прекъснати се прави дренаж чрез вкарване в малка веничка. Другият – с присаждане на част от здрав лимфен съд. Тези операции подобряват нещата, но невинаги
с очаквания резултат. Затова лимфната система се опитва да се саморазвива и трябва да й се помогне. Това е възможно като се повиши налягането в съдовете периферно от мястото, където те са прекъснати с масажи. Организмът е доста пластичен и успяват да се отворят малки лимфни съдове, които не са работили до момента, така се появяват нови пътища и оттокът намалява. Процесът продължава и с години. Прекъсне ли се масажът, особено при долните крайници, оттокът се връща. Изходът е в периодичния изстискващ масаж, тип лимфен дренаж – ръчно или със специална апаратура. Макар, че по-добро от ръчен масаж няма, казва проф. Гиров, но е трудоемък и малко хора владеят спецификата му. Майсторлъкът е да се дозира налягането, така че масажът хем да е ефективен, хем да не се травматизират тъканите.

В света има много известни клиники като тази във Фрайбург още от 40-те г., където се лекуват хора от цял свят. Тя работи само такава физиотерапия. Това предполага индивидуално занимание с пациента в болница. Доказани са добрите резултати от такива центрове. За съжаление, у нас такъв център няма, казва проф. Гиров. А курс на лечение от 3 седмици дава много добри резултати за 2–3 месеца напред. И когато след 6 месеца оттокът се върне, отново се прави масаж, вече – за седмица. Отвоюва се всеки ден „нормален” живот. На този етап ролята на съдовите хирурзи минава на заден план, а на преден са физиотерапевтите.

В Италия, където се лекуват вродените заболявания, вкл. лимфни, България изпраща и деца. Тази клиника носи името на един българин – д-р Стефан Белов, както и друга клиника в Германия. Д-р Белов е работил до пенсионирането си като началник на отделение на ВМА в клиниката по гръдна хирургия (специалността по съдова хирургия се отделя като клиника през 1995 г.). Операция на бедрената артерия носи името му, както и награда за млади лекари. Именно д-р Белов е пионерът в лечението на лимфните и съдовите малформации. Той за пръв път ги класифицира и в тази класификация влизат и лимфните заболявания. Днес те се открояват като отделен вид заболявания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани