Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нашето момиче сбъдна мечтата си

[post-views]
Нашето момиче сбъдна мечтата си
За утеха на Мария, ветеранката Глен Клоуз
има 8 неосребрени номинации досега

Две са новините, които чакахме от тазгодишните американски филмови награди – кой ще е големият победител и ще вземе ли статуетката Мария Бакалова. Е, големият победител на „Оскарите” стана филмът „Земя на номади” на китайската режисьорка Клои Жао. И Мария Бакалова не взе статуетката за поддържаща женска роля. Но стъпи на червения килим. Както тя сама нарече себе си, като една Пепеляшка от Източна Европа. И беше зачетена от водещия Брад Пит: че е обичала да цитира думите на Мерилин Монро „Аз ще стана голяма звезда”: „Мария, добре дошла!”, каза той. Българската актриса сбъдна една мечта. Независимо кой как коментира кариерата й у нас, тя се развива, беше бляскаво забелязана и след скандалния „Борат-2” тя отвори голямата врата на международната си кинокариера и продължава да снима и в момента.

„Земя на номади”, макар и продуциран от американска компания, който току-що видяхме на „Киномания” у нас, взе наградите за най-добър филм, най-добър режисьор и за най-добра актриса за главна роля. Така че след корейския победител „Паразит” с 4 награди миналата година – още една победа за азиатското кино. Американската следа в новия победител е в лицето и на Франсис Макдорманд, която получи третият си „Оскар” за главна женска роля. Всъщност, Мария Бакалова също загуби от азиатка – Юнг Ю-Джун за поддържаща роля в „Минари”: заснет в САЩ, за съдбата на корейско семейство и в него се говори на корейски. За утеха на Мария, ветеранката Глен Клоуз има 8 неосребрени номинации досега.

Доста пъстри се оказаха тазгодишните 94-ти награди на Американската филмова академия – полово, расово и медийно. За втори път в историята на фестивала статуетка за режисура получава жена, за първи път цветнокожа. Освен това, за пръв път право да се състезават имаха и непрожектирани заради пандемията на голям екран филми. В най-следената част от наградите, актьорските категории, 83-годишният сър Антъни Хопкинс беше избран за най-добър в главна мъжка роля в „Бащата’’.

Най-ново

Единична публикация

Избрани