Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Свирепата „Буря“

Украинският хибриден бронетранспортьор амфибия „Буря“ (Storm) беше представен на Международната оръжейна изложба IDEX от 21 до 25 февруари в Абу Даби, Обединените арабски емирства. Това е единствената в Близкия изток и Северна Африка изложба – една от най-големите, на които се демонстрират най-новите технологии в наземния, въздушния и водния сектор на отбраната. За първи път тя е организирана през 1993 г. в Националния изложбен център на Абу Даби. Разнообразието на експонатите е огромно и включва образци на въоръжение и снаряжение, противоминни системи и системи за защита по суша, въздух и море, балистични системи, радарни установки, оптическа електроника. На специален полигон се провеждат демонстрационни стрелби. Важна част от изложбата е секторът за военноморска отбранителна техника, която се показва в специална зала на IDEX и в порт Сад в Абу Даби. В рамките на изложението се провежда и международна конференция по въпросите на сухопътното, авиационното, ракетното и военноморското въоръжение.
На предишното издание на IDEX през 2019 г. на площ от 168 000 кв. м свои изделия показват 1300 компании от 62 страни, сключват се сделки на обща стойност 5, 45 млрд. долара.

Тази година в IDEX участваха 900 компании, на площ от 155 000 кв. м., като 81 000 кв. м. бяха морска част. Изложбата протече при строго спазване на санитарните изисквания. Всеобщото внимание привлече украинската компания Highland Systems с най-новия си продукт „Буря“, реализиран в партньорство с канадската компания Streit Group, специализирана в производство на бронирани превозни средства и базирана в ОАЕ. Проектът е дело на украинския конструктор Александър Кузнецов.
Американското издание Motor1 написа, че „този удивителен танк амфибия предизвиква нещо повече от трепетни усещания“ и го нарече „свиреп плаващ танк с волан“. Международните експерти са единодушни, че този необикновен гъсеничен бронетранспортьор буквално няма аналог. По думите на конструктора „това е първата в света хибридна многофункционална бронирана машина, работеща с електрически двигател и способна да плава“. Електрическата силова система е обединена с дизелов двигател, който играе ролята на генератор за зареждане на батериите. Електрическото задвижване е с мощност 2 500 к. с. В зависимост от режима на експлоатация „Буря“ е способен да работи от 18 до 36 ч. без прекъсване. Максималната му скорост върху пясък може да достигне до 140 км/ч, а на вода – до 30 км/ч, като издържа на вълни с височина до 1,5 м. Машината тежи 8 т, дълга е 5, 88 м и може да носи 2 т полезен товар на вода, на суша – до 3, 5 т. На практика „Буря“ е бойна машина на пехотата (БМП), защитена от самоделни взривни устройства (СВУ), от балистични оръжия и мини. Тя притежава система за дистанционно управление, което при необходимост може да я направи безпилотна. Удивителното при нея е, че кабината отвътре изглежда почти като в лека кола, при това не от най-модерните, но „настроението“ идва от светлите тонове и комфортните седалки, воланът е малък, има и няколко монитора, които показват изображенията от външните камери.

Стивън Сегал и Каролайн Кресп от Streit пред „Буря“.

Машината е за шест души, с гумени вериги, високо проходима с просвет от 50 см над земята, преодолява до 75 градуса наклон, неравности до 1,5 м и ровове до 2 м. Засега „Буря“ е само прототип, но в близко време компанията Highland Systems ще продължи с разработката и изпитанията. Освен това възнамерява да създаде и колесен вариант на машината и да допълни оборудването така, че „Буря“ да може да плава и под вода. Предвидено е и въоръжаването на бронетранспортьора с дистанционна оръжейна станция „Сармат“, включваща тежка картечница калибър 12, 7 мм и управляеми противотанкови ракети.

Другото забележително нещо около „Буря“ е това, че беше рекламирана на изложението от холивудската легенда Стивън Сегал. От началото на 90-те години Сегал е посланик на компанията Streit в Абу Даби. За него „Буря“ е кръстоска „между Ламборджини и стелт изтребител“ и ако трябва да притежава и бронирано превозно средство, това ще е „Буря“. Актьорът казва още, че рекламира бронирани машини, защото те са за отбрана и запазване на човешкия живот. Приема това занимание като дипломатическа работа, за да помага на хората и народите да живеят заедно.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани