Информационен център на Министерство на oтбраната

Египет потвърди, че купува 30 самолета “Рафал” от Франция

Египет и Франция са договорили доставката на 30 френски изтребителя Рафал

Египет потвърди, че е подписал с Франция договор за закупуване на 30 бойни самолета “Рафал” на компанията “Дасо”, съобщи армията в изявление, цитирано от Франс прес.

“Египет и Франция подписаха договор за доставка на 30 самолета “Рафал”, се казва в изявлението, публикувано няколко часа след като новината беше съобщена от френската медия “Дисклоз”.

Покупката ще се извърши чрез десетгодишен заем, добави египетската армия без повече подробности.

Кайро е един от най-големите клиенти на френската оръжейна индустрия. През 2015 г. Египет стана първият чуждестранен купувач на “Рафал” с поръчка на 24 самолета.

Според днешна статия на “Дисклоз” Франция и Египет са сключили на 26 април договор за 3,95 милиарда евро за продажба на 30 самолета Рафал. Плащанията от Египет ще се извършват “главно на кредит”, а френската държава е дала гаранция за 85 процента от заема, който е отпуснат от няколко френски банки.

За периода 2010-2019 г. египетският внос на френско въоръжение възлиза на 7,7 милиарда евро, което поставя Египет на четвърто място сред клиентите на Франция в този сектор, показва внесен във френския парламент годишен доклад.

Източник:bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top