Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът съобщи за неуспешен опит за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета

[post-views]
Пентагонът съобщи, че не планира изтегляне на американски военнослужещи от Ирак

САЩ съобщиха днес за неуспешен изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета „Минитмън 3“ при излитането й, уточнявайки, че ракетата не е носила бойна глава и че е в ход разследване за установяване на причината за неизправността, предадоха БТА и Франс прес.

Американската армия планира да повтори изпитателния пуск, за да демонстрира ефективността на американското ядрено възпиране и да успокои съюзниците на Вашингтон, се казва в изявление на военновъздушните сили на САЩ.

Ракетата е трябвало да бъде изстреляна от военновъздушната база Ванденбърг в Калифорния за изпитание, каквито американските ВВС редовно извършват. В комюникето не се уточнява къде е трябвало да падне тя, но изпитваните ракети обикновено са насочвани към Маршаловите острови и потъват в морето.

В експлоатация от 50 години насам, „Минитмън 3“ е единствената ракета с наземно базиране в ядрения арсенал на САЩ от 2005 г. Тя е инсталирана в силози за изстрелване в три американски военни бази в Уайоминг, Северна Дакота и Монтана.

Американският ядрен арсенал включва също ракети „Трайдънт“, изстрелвани от морето и разположени на борда на американски подводници, и ядрени бомби, носени от стратегически бомбардировачи.

Източник: novini.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани