Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британските патрулни кораби край остров Джърси също бяха изтеглени

[post-views]

Приветствайки успокояването на ситуацията, Великобритания изтегли днес двата си военни патрулни кораба, след като десетки френски риболовни кораба, струпали се край остров Джърси, се оттеглиха по-рано днес, предадоха световните агенции.

Потеглили от бретонските и нормандските брегове в Северозападна Франция, между 50 и 60 кораба се бяха струпали рано тази сутрин пред пристанището Сент Елие. Те останаха там цяла сутрин и се оттеглиха едва следобед към френските пристанища, намиращи се близо до този остров с особен статут, който не е изцяло част от Обединеното кралство.

Взриовоопасна тема по време на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, въпросът за достъпа на европейски рибари до британските води продължава да поражда търкания, въпреки постигнато споразумение между Лондон и Брюксел, което е в сила от 1 януари.

Според Париж Обединеното кралство е публикувало миналия петък списък с 41 френски кораба, от 344 поискали това, на които се разрешава риболов във водите на Джърси, но това разрешение е придружавано от нови изисквания, които не са били нито дискутирани, нито съгласувани, нито пък предварително нотифицирани в рамките на това споразумение.

Така се стигна до акцията на френските риболовни кораби днес, струпали се в знак на протест. Представители на острова и на рибарите се срещнаха и разговорите бяха конструктивни. Главният министър на Джърси Джон Льо Фондре предложи създаването на дискусионен форум между двете страни с цел намиране на решение на разногласията.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани