Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сигурността на Украйна: Ще получи ли Киев помощ от САЩ и НАТО, разсъждават руски издания

[post-views]

Във вчерашните си преговори с украинския президент държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън „не маркира пред (Володимир) Зеленски никакви принципни гаранции, обещания, нови хоризонти и омайни перспективи“, пише „Росийская газета“ в коментар за визитата на висшия американски дипломат в Киев.

Според московския официоз срещата на Блинкън със Зеленски е била „в крайна сметка протоколна“, придружена с „всички полагащи се думи за подкрепа на евроатлантическия курс, териториалната цялост и реформите“ в Украйна.

Изразена бе и загриженост от перманентната „руска агресия“, посочва вестникът. Но обръща внимание, че заместничката на Блинкън Виктория Нюланд, която също бе в Киев, препоръчала на украинските държавници „да не акцентират върху темата за влизане на Украйна в НАТО, а да се занимават повече с реформите“ в страната.

Темата за „заплахите откъм Русия“ бе лайтмотив в преговорите; Блинкън и Зеленски „откриха доста такива“, отбелязва „Комерсант“.

Двамата обсъдиха строежа на „Северен поток-2“. Междувременно украинският премиер Денис Шмигал посочи, че газопроводът може да застраши енергийната сигурност на Украйна и САЩ са солидарни с Киев по този въпрос, пише изданието.

Украинският президент съобщи, че е приканил НАТО да засили военното си присъствие в региона на Черно и Азовско море. Според канцеларията на Зеленски САЩ изцяло подкрепят стремежа на Киев да получи план за действия за членство в алианса, но дейността по това направление „още продължава“, допълва „Комерсант“.

Зеленски отправи вчера покана към президента на САЩ Джо Байдън да направи официално посещение в Украйна и благодари на Вашингтон за наложените на 15 април санкции срещу Русия, пише „Известия“.

Пресслужбата на Зеленски отбеляза, че тази година е специална за Украйна – държавата чества 30-ата годишнина, откакто е независима. След срещата Блинкън-Зеленски шефът на президентската канцелария Андрий Ермак заяви, че Киев „много се надява“ Байдън да пристигне в Украйна до края на 2021 г., добавя всекидневникът.

Заместник-прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви на брифинг, че вратите на НАТО трябва да са отворени за нови членки и администрацията на Байдън подкрепя идеята за включване на Украйна в пакта, пише „Московский комсомолец“.

За момента няма възможност Украйна да бъде приета в НАТО, коментира политологът Сергей Марков. „Първо, има формални причини: страната води териториални спорове с други държави. Но има и неформални – Русия заема доста твърда позиция по въпроса. Смята се, че влезе ли Украйна в алианса, Москва ще вкара там свои войски и ще помогне на украинския народ да свали властта, държана незаконно“, обяснява той.

„Стена или ров: Украйна готви засада на руските танкове още на границата“, четем в заглавие от „Свободная преса“.

Украйна оборудва с противотанкови ровове 400 километра от дългата почти 2000 километра граница с Русия. Освен това е монтирана стокилометрова метална ограда и са опънати 70 километра бодлива тел, пише вестникът, като се позовава на шефа на граничната служба Серхий Дейнеко.

Проектът „Стена“ от 2014 г., предвиждал изграждането на цяла мрежа от укрепления по границата с Русия, вече не съществува – отпуснатите средства станаха обект на злоупотреби, които се разследват, заявил Дейнеко. Според него обаче все още се планира по границата да бъдат разположени наблюдателни кули с видеокамери и топловизори с цел да не се допускат в Украйна диверсанти, разузнавачи, контрабандисти и други нежелателни лица.

Никакви укрепления не могат да осигурят на Украйна надеждна защита от евентуални атаки на руски войски, коментира военният експерт Александър Перенджиев. Руските въоръжени сили могат да отблъснат украинската армия само с ракетни удари, а с цел да поемат контрол върху „отделни плацдарми“ на украинска земя могат и да стоварят десант с огнева подкрепа от въздуха и откъм морето, изтъква той.

Володимир Зеленски спомена при посещението на Блинкън, че Украйна и САЩ може да сключат „много сериозно двустранно споразумение“ в сферата на сигурността. А в навечерието на визитата украинският външен министър Дмитро Кулеба допусна пред Си Ен Ен, че на срещата си на върха през юни НАТО ще одобри „пътна карта“, според която Киев ще може скоро да получи план за действия за членство, пише „Независимая газета“.

САЩ наистина могат да подпомогнат Украйна, цитира вестникът статия на американския аналитик Джейсън Смарт от украинския сайт „Кореспондент“.

„Най-добрият начин за предотвратяване на руска агресия е силна Украйна – не само във военно, но и в икономическо отношение. Една процъфтяваща Украйна е проблем за руските твърдения, че Украйна е „несбъдната държава“. Затова можем да се надяваме, че САЩ ще правят повече за натиск върху Европа с цел да бъде засилена интеграцията на Украйна“, пише политологът.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани