Информационен център на Министерство на oтбраната

Лодки със стотици мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза

Лодки със стотици мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза

Девет лодки със стотици мигранти пристигнаха днес на южния италиански остров Лампедуза, а властите очакват и още хора с подобряването на времето, предаде Ройтерс.

Около 1200 души слязоха от плавателните съдове на брега на Лампедуза – една от основните входни точки за хората, опитващи се да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.

“С подобряването на времето се възобновяват и пристиганията на мигранти. Трябва да подновим обсъжданията по въпроса за имиграцията”, каза пред държавната телевизия РАИ кметът на Лампедуза Тото Мартело.

От началото на годината до 7 май на италианския бряг са слезли около 11 000 мигранти при 4105 за същия период на миналата година, сочат данни на министерството на вътрешните работи.

Броят им все пак е малък в сравнение с 2015 г., когато стотици хиляди мигранти, много от които бягащи от бедност и военни конфликти в Африка и Близкия изток, предприеха опасното пътуване по море към Европа, отбелязва Ройтерс.

Матео Салвини, лидерът на крайнодясната партия “Лига”, призова премиера Марио Драги да се справи с проблема.

“При положение че милиони италианци изпитват затруднения, не можем да си позволим да се грижим за хиляди нелегални имигранти”, написа Салвини в Туитър.

Някои от лодките бяха прехванати край бреговете на Лампедуза от италианската данъчна полиция, която се занимава с финансови престъпления и контрабанда.

Само от една рибарска лодка слезли около 400 души от различни националности.

Друга лодка, с 325 човека, била прехваната на около 13 километра от Лампедуза.

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top