Информационен център на Министерство на oтбраната

Предстои нощен въздушен десант

Предстои нощен въздушен десант

В периода от 1 май до 19 май 2021 г. на териториите на Република България, Естония и Румъния се провежда въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21“. То е част от ръководеното от Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка „DEFENDER EUROPE 21“, съобщава Пресцентърът на МО.

В рамките на „SWIFT RESPONSE 21“ през нощта на 10 срещу 11 май ще се извърши стратегически въздушен десант на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово. Сценарият предвижда военнослужещи от състава на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада да осигуряват отбраната на летището в ролята си на противостоящи сили. Базата за предно разполагане – Безмер ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подавяне на средствата за противовъздушна отбрана на земята, а ръководството на полетите ще се осъществява от летище Пловдив. Аварийно-спасителното и логистично осигуряване по време на провежданата операция ще се осъществява от американска страна. В следващите дни тренировъчните задачи ще продължат в района на Учебен полигон „Ново село.“

По време на „SWIFT RESPONSE 21“ ще бъдат проведени специални операции, въздушни десанти, овладяване на обекти и провеждането на бойни стрелби на различни полигони в страните-домакини. В България ще бъдат използвани летище с отпаднала необходимост Чешнегирово и Учебен полигон „Ново село“.

Учението стартира на територията на страната в началото на месец май с въздушен десант от италиански военнослужещи от състава на въздушно преносима бригада „FOLGORI“. Те проведоха разузнавателни действия с цел осигуряване на въздушния десант на основните сили от състава на 173-та въздушно преносима бригада (САЩ).

Източник: jfc.armf.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top