Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Володимир Зеленски отбеляза Деня на победата в село на границата с Русия

[post-views]
Володимир Зеленски отбеляза Деня на победата в село на границата с Русия

Президентът на Украйна отбеляза годишнината от края на Втората световна война в Европа с посещение в село на границата с Русия, където напрежението нарасна неотдавна заради струпването на руски войски, предаде Асошиейтед прес.

Володимир Зеленски посети вчера село Миловое в Източна Украйна с посланици на държави от ЕС и Г-7.

Украинците са се борили заедно с десетки народи срещу нацизма и със сигурност не са го направили, за да тръгнат пак на война 76 години по-късно и да загубят живота си, каза Зеленски по време на визитата.

Миловое се намира в Луганска област, голяма част от която от 2014 г. е под контрола на подкрепяни от Русия сепаратисти, наред със съседната Донецка област.

Над 14 хиляди души загинаха през седемте години конфликт между сепаратистите и украинските сили. Масирано струпване на войски и военни учения в Западна Русия край границата с Украйна предизвикаха тревога в Киев, преди Москва да обяви изтеглянето им.

При военния мемориал на възвишението Саур Могила, в контролираната от бунтовниците част на Украйна, демонстранти разпънаха 300 метрово знаме на кафяви и оранжеви ивици – цветовете на лентите на медала, присъждан на съветските войници, участвали във Втората световна война.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани