Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев: Указ за служебно правителство най-рано във вторник

[post-views]
Румен Радев: Указ за служебно правителство най-рано във вторник

Президентът Румен Радев заяви, че ще прави всичко възможно да назначи служебното правителство по най-бързия начин. Най-ранната дата за това е 11 май, вторник, посочи държавният глава. Той не обяви подробности кабинета, като каза само, че премиерът ще бъде мъж. По думите на Радев, съставът на правителството ще бъде балансиран:

„Знаете, че служебното правителство има много малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, и то е въпрос на баланс, да се намери най-добрият екип, който да съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тая трудна задача“, заяви Румен Радев, който се очаква идния вторник да издаде и указа, с който да разпусне 45-ото Народно събрание и да насрочи за 11 юли изборите за нов парламент. С това ще започне официално и работата на новата Централна избирателна комисия.

„Денят на Европа и Денят на победата не трябва да се противопоставят“, каза още държавният глава, който заедно вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя пред Паметника на Незнайния воин по повод 76-ата годишнина от края на Втората световна война.

И двете събития, които отбелязваме днес, са значими за Европа и света, отбеляза Радев:

Румен Радев: Указ за служебно правителство най-рано във вторник

„Излишно е да ги съпоставяме и спорим кое е по-значимо, защото историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Но не трябва да забравяме в никакъв случай зверствата на нацизма и трябва винаги да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството“.

Румен Радев и Илияна Йотова разговаряха и с присъстващите на церемонията ветерани от войните.

„България има голям принос в борбата срещу нацизма – около 12 000 човека по фронтовете на Втората световна война и най-вече да отдадем почит на останалите живи наши ветерани, които и в момента продължават да ни показват какво означава всеотдайност, жертвоготовност и патриотизъм“, отбеляза Радев.

Радев и Йотова присъстваха на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция, президентът прие почетния караул на Националната гвардейска част.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани