Информационен център на Министерство на oтбраната

Президентът на Румъния Йоханис призова за укрепване на военното присъствие на НАТО по Източния фланг на Алианса

НАТО разглежда руско предложение за уреждане на напрежението около Украйна

Президентът на Румъния Клаус Йоханис каза днес, че ситуацията със сигурността в Черно море е обезпокоителна, поради което НАТО трябва да продължи да укрепва възможностите си за сдържане и отбранителната си позиция, особено на Източния фланг, по единен и последователен начин, предаде Аджерпрес.

В съвместно изявление с полския си колега Анджей Дуда в края на видеоконферентната среща на инициативата Букурещ 9 Йоханис каза: “Обезпокоителната ситуация със сигурността в Черно море – която ние обсъдихме подробно – ни показва, че трябва да останем бдителни. Следователно НАТО трябва да продължи да укрепва възможностите си за сдържане и отбранителната си позиция, особено на Източния фланг, по единен и последователен начин, от Балтийско до Черно море. Затова аз призовах – включително и в дискусията с президента (на САЩ Джо) Байдън – за укрепване на съюзническото военно присъствие, включително на САЩ, в Румъния и в южната част на Източния фланг”.

В срещата, освен президентите на Румъния и Полша, участваха чрез видеоконферентна връзка американският президент Джо Байдън, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавните глави на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Унгария. /Петър Къдрев/

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top