Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американският флот залови оръжейна пратка в Арабско море, вероятно от Иран за бунтовниците хуси в Йемен

[post-views]

Американският флот съобщи днес, че е заловил и конфискувал оръжейна пратка от хиляди автомати, картечници и снайперски пушки, скрита на борда на плавателен съд в Арабско море и предназначена най-вероятно за шиитските бунтовници хуси в Йемен, предаде Асошиейтед прес.

Първоначалното разследване на военноморските сили на САЩ сочи, че платноходката без обозначителни знаци на която и да било държава идва от Иран, каза представител на Пентагона.

И този случай вероятно свързва Иран с въоръжаването на хусите, въпреки наложеното от ООН оръжейно ембарго, отбелязва АП.

Иранското постоянно представителство в ООН засега не е отговорило на запитванията за коментар.

Иран винаги е отричал да снабдява хусите с оръжие.

Поредното залавяне на пратка с оръжия, свързана с дългогодишната война в Йемен, идва на фона на усилията на САЩ и други страни да сложат край на конфликта, предизвикал една от най-тежките хуманитарни кризи в света. Оръжейната пратка обаче загатва, че конфликтът все още е далеч от своя край, отбелязва АП.

Оръжейната пратка била заловена от американския ракетен крайцер „Монтерей“ при операция, започнала в четвъртък в северната част на Арабско море. След рутинна проверка моряците открили скритата пратка, увита в зелено фолио, под палубата на платноходката. Сред иззетите оръжия са близо 3000 китайски автомата тип 56 – вариант на автомат „Калашников“, стотици картечници и снайперски пушки, както и десетки модерни руски противотанкови ракети. Пратката съдържала още няколкостотин гранатомета и оптични прибори за оръжия, отбелязва АП.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Избрани