Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войската ни има безчет победи, но няма малодушни капитулации

[post-views]
От 1 април до 31 май: Усилена охрана на въздушното ни пространство съвместно с ВВС на Нидерландия

Президентът Румен Радев поздрави Бъларската армия по повод 6 май

„На Свети Георги отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Има дълбока мъдрост в това, че денят на войската се отбелязва на празник, който събира заедно и нашите семейства. Празник на несломимата вяра и нейната победа над злото. Всенароден празник, който почита всеки български дом.“ С тези думи президентът Румен Радев се обърна към войската и към всички българи по повод 6 май.

Държавният глава подчерта, че на този ден свеждаме глави пред хилядите доблестни предци, загинали за нашите свобода и независимост по бранните полета на войните. Пред тези, които опазиха Родината в кръвопролитните изпитания на новата ни история. Според него във всеки български семеен албум има снимки на мъже с пагони. Той честити празника и на всички воини от резерва, които в своето време достойно са служили под знамената на Българската армия.

„Навръх Гергьовден искам да поздравя сърдечно доблестните български военнослужещи: войници, сержанти, офицери, генерали и адмирали, които днес бдят над мира и сигурността на Отечеството или изпълняват мисии зад граница. Под нашите бойни знамена винаги са заставали ярки и просветени българи, водачи и вдъхновители на нацията в трудни за България моменти. Нека всеки офицер, всеки българин осмисли думите на полковник Борис Дрангов: „За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само от горе на долу!”, казва един от най-обичаните и уважавани участници във войните за национално обединение. В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението“, заключи Върховният главнокомандващ на Въоръжените ни сили.

Изтегляме се от Афганистан до септември

Българският военен контингент ще се изтегли от Афганистан до септември, заяви вчера на площада пред паметгника на Незнайния воин, след като приключи освещаването на бойните знамена на войската министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов. Той уточни, че това решение е съобразено със съюзниците от САЩ и НАТО. „С решението и на новия американски президент  да изтегли американския контингент нашето стоене там е абсолютно безсмислено. Разчетите предвиждат в периода от май до септември да се осъществи поетапно изтегляне на нашия контингент”, каза министър Каракачанов. Близо 120 военнослужещи участват в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан. Българските бойци осъществяват охрана на част от летището „Баграм”, участват и с щабни офицери в щаба на мисията в Кабул. Това е най- многобройната ни военна мисия зад граница.

„За да имаш армия, тя трябва да има и дух. Мисля, че за изминалите четири години успяхме да променим духа и самочувствието на българския военнослужещ – от войника до генерала, не само заради увеличението на възнагражденията, но и заради направените усилия за възстановяването и модернизирането  на съществуващите техника и инфраструктура, на закупуването на нова техника”, каза още министър Красимир Каракачанов. Междувременно и негово Светейшество българският патриарх Неофит отправи приветствие за Деня на храбростта и празник на Българската армия. „Това е Ден на радост, на тържество и заслужена гордост, в който високо вдигнатите глави на българските военнослужещи припомнят на всички нас, че Българската армия е непобедима – войнство, което не познава поражението и което и днес остава сигурен гарант за целостта на нашата страна и неприкосновеността на нейните граници“, казва в приветствието си патриарх Неофит

Най-ново

Единична публикация

Избрани