Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въздушен парад над София

[post-views]
Въздушен парад над София

Денят на храбростта и празник на Българската армия в София започна с водосвет на бойните знамена и знамената светини на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Водосветът беше проведен пред паметника на Незнайния воин. Той беше отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. По време на изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните части преминаха в тържествен марш, след което се проведоха демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

Демонстрациите на способности с авиационна техника в небето над София започнаха с полет на вертолет „Кугар“ с националния флаг. Екипажи от авиобази „Крумово“ от състава на ВВС и „Чайка“ от състава на ВМС зарадваха любителите на авиацията с изпълнение на полети с Кугар“, „Ми-24“, „Бел“, „Пантер“ и „Долфин“. След тях в различни формации прелетяха самолети „Пилатус“, L-410, „Спартан“, L-39, Су-25 и МиГ-29. Те бяха пилотирани от военнослужещи от авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна, Безмер и Граф Игнатиево, от състава на ВВС. Както всяка година и тази множество граждани имаха възможност да се насладят на строевите умения на българските военнослужещи и на парада както на площада, така и в небето над София – с въздушна техника. Празникът беше особено вълнуващ за най-малките, които развяваха националния трибагреник и искрено се наслаждаваха на хубавото време в столицата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани