Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Румъния Йоханис призова за укрепване на военното присъствие на НАТО по Източния фланг на Алианса

[post-views]
НАТО трябва да запълни военните празнини, за да бъде готов за конфликти, каза генерал от алианса

Президентът на Румъния Клаус Йоханис каза днес, че ситуацията със сигурността в Черно море е обезпокоителна, поради което НАТО трябва да продължи да укрепва възможностите си за сдържане и отбранителната си позиция, особено на Източния фланг, по единен и последователен начин, предаде Аджерпрес.

В съвместно изявление с полския си колега Анджей Дуда в края на видеоконферентната среща на инициативата Букурещ 9 Йоханис каза: „Обезпокоителната ситуация със сигурността в Черно море – която ние обсъдихме подробно – ни показва, че трябва да останем бдителни. Следователно НАТО трябва да продължи да укрепва възможностите си за сдържане и отбранителната си позиция, особено на Източния фланг, по единен и последователен начин, от Балтийско до Черно море. Затова аз призовах – включително и в дискусията с президента (на САЩ Джо) Байдън – за укрепване на съюзническото военно присъствие, включително на САЩ, в Румъния и в южната част на Източния фланг“.

В срещата, освен президентите на Румъния и Полша, участваха чрез видеоконферентна връзка американският президент Джо Байдън, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавните глави на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Унгария. /Петър Къдрев/

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани