Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Tesla спря покупката на коли с биткойни

[post-views]

Tesla е спряла покупките на превозни средства с помощта на биткойн поради опасения за климатичните промени, заяви нейният изпълнителен директор Илон Мъск в туит.

Биткойнът падна с повече от 10% след туит, същевременно поевтиняха и акциите на Tesla.

Съобщението на компанията през март, че ще приеме криптовалутата като платежно средство , беше посрещнато с възмущение от някои природозащитници и инвеститори.

През февруари производителят на електрически автомобили разкри, че е купил биткойни на стойност 1,5 млрд. долара.

Но днес се отказа от предишните си коментари.

„Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива“, написа Мъск.

„Криптовалутата е добра идея … но това не може да идва за сметка на големи разходи за околната среда.“

Той също така каза, че производителят на електромобили няма да продава своите биткойни и възнамерява да използва крипртовалутата за транзакции веднага щом минната промишленост премине към използване на по-устойчива енергия.

Пазарните анализатори виждат този ход като опит на Tesla да успокои опасенията на инвеститорите, които са фокусирани върху изменението на климата и устойчивостта.

„Но един циник може да предположи, че това е просто поредният ход на Илон Мъск да повлияе на пазара на криптовалути, както той правеше толкова много пъти“, каза Джулия Лий от Burman Invest .

Източник: БГНЕС

Най-ново

Виж още

Избрани