Информационен център на Министерство на oтбраната

НВУ изпрати двама достойни офицери в запаса

НВУ изпрати двама достойни офицери в запаса

Полк. доц. д.н. инж. Георги Георгиев се прости със знамето на Националния военен университет „Васил Левски” на тържествена церемония и премина с чест в запаса. Началникът на Военния университет бригаден  генерал Иван Маламов връчи на полк. Георгиев сувенирна карабина – награда от министъра на отбраната, съобщават от университета.

„Баща ми е този, който запали огънчето в мен към тази професия и заради него съм мъж с пагони. Станах курсант през 1987 г. и до днес съм във Военния университет. Като военен съм виждал многото лица на тази професия и това, което никога няма да забравя, е ужасът на тероризма. Откакто съм офицер, имам една командировка зад граница – в САЩ. Само няколко часа преди атентата от 11 септември прелетях близо до Кулите близнаци. И с американските си колеги съпреживях на живо това, което всички видяха по телевизията“, разказва полк. Георгиев, който знае тънкостите на двигателите с вътрешно горене, има право да говори по радиото, слуша метъл, може да меси хляб, да подрежда красиво масата за хранене. Освен това свири на китара и на йоника. Признава, че винаги е обичал правилата на армията, макар да има волна душа.

„Няма как да се казваш Георги и да не бъдеш офицер, затова си мисля, че просто съм се родил орисан да нося униформа. А и тук, на този плац, на който сега целунах за последен път знамето на Военния университет, се запознах с моята съпруга – майор Иванка Георгиева“, допълва още полковникът, който е страстен радиолюбител и меломан, влюбен в музиката на легендите „Скорпионс“, „Дийп пърпъл“, „Юръп“…

И полк. инж. Димитър Радов се прости с бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски“ и премина в резерва. По време на тържествената церемония, полк. Радов получи сувенирна карабина – награда от министъра на отбраната. Преминах през различни катедри, бях началник на отделение „Логистика“, началник на сектор „Дистанционно обучение“, за да завърша службата си като зам.-началник по административната дейност на Военния университет. Малко колеги като мен имаха възможността да работят в администрацията, в преподавателския корпус, после отново в администрацията. Това е безценен опит и възможност да познаваш всички процеси в този голям университет“, признава полк. Радов.

Той е първият военен в рода си и казва, че макар да е нямал представа в какво приключение се втурва, когато е решил да кандидатства във Военния университет, професията не му е давала поводи да си тръгва от нея. Още след първата си година като курсант, той повярвал в избора си и харесал специалността си, която е „Танкови войски – технически“.

„Разбира се, че е имало трудности, но от днешна гледна точка, всички те са били просто служба. Тръгвам си напълно удовлетворен и се радвам, че имах шанса да положа клетва пред това знаме, с което днес се сбогувах“, казва още полк. Радов.

Източник: Otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top