Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай спира експедициите до Еверест заради страхове от пренасяне на коронавируса от Непал

[post-views]
Китай спира експедициите до Еверест заради страхове от пренасяне на коронавируса от Непал

Китай отмени експедициите за изкачване на връх Еверест от китайската му страна заради притеснения да не бъде внесен КОВИД-19 от съседен Непал, предаде Асошиейтед прес.

Затварянето на маршрута бе потвърдено снощи от китайската Генерална администрация по спорта, съобщи агенция Синхуа.

Решението отразява крайната предпазливост, с която Китай се отнася към коронавируса. Страната като цяло овладя вътрешното предаване на патогена, докато Непал отчита рекорден брой новозаразени и починали.

Пекин по-рано издаде разрешителни на 38 души, всичките китайски граждани, да изкачат най-високия връх в света тази пролет. Непал е издал разрешителни на 408 души. Миналата година изкачването на 8849-метровия връх заради пандемията не бе разрешено и от двете страни.

В Непал бе съобщено, че няколко алпинисти са дали положителен резултат за КОВИД-19, след като са били свалени от базовия лагер в подножието на Еверест.

Обикновено месец май е най-благоприятният за експедиции до първенеца на Хималаите. Десетки алпинисти вече достигнаха върха тази седмица и още много се очаква да направят опит за покоряването му по-късно през месеца, когато времето се подобри. Двама катерачи, швейцарец и американец, загинаха на непалската страна.

Китай обяви по-рано намерение да установи разделителна линия на върха и да забрани на хората, изкачващи го от неговата страна, да влизат в контакт с алпинистите от непалската страна. Не беше ясно обаче как това може да бъде постигнато.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани