Информационен център на Министерство на oтбраната

Азербайджан започна военни маневри и опроверга обвинения на Армения за нарушения на границата

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нарушаване на прекратяването на огъня

Азербайджан започна днес големи военни маневри на фона на засилващо се напрежение със съседна Армения, предаде ДПА.

В ученията, която ще продължат няколко дни, участват до 15 хиляди войници, 300 танка и други военни машини, съобщи министерството на отбраната в Баку. В рамките на маневрите ще бъдат разположени също 400 различни ракетни и артилерийски установки, добави министерството и отхвърли като “напълно неоснователни” обвиненията на Ереван за нарушения на границата.

Преди това Армения заяви, че азербайджански войници са окупирали планинска местност в южния регион Зюник, който Армения смята за своя територия. От Ереван назоваха тези действия “абсолютно неприемлива намеса” в суверенни територии на страната. От Баку отговориха, че войниците целят да гарантират сигурността на действителната граница между двете държави във високопланинския район, когато “се подобрят атмосферните условия”. Армения заплаши с ответни “мерки”, ако войниците не се изтеглят.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел прикани двете страни към сдържаност и намаляване на напрежението. Вчера руският президент Владимир Путин също ги призова да спазват примирието, сключено през ноември с посредничеството на Москва.

По време на последните сражения между армиите на Армения и Азербайджан, продължили от 27 септември до 9 ноември, загинаха над 6000 човека. В резултат Азербайджан възстанови контрола си върху обширни части от областта Нагорни Карабах, която загуби в началото на 90-те години, припомня ДПА.

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top