Информационен център на Министерство на oтбраната

И Русия напуска договора „Открито небе“

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в парламента законопроект за оттегляне от договорa за военно наблюдение “Открито небе”, който Москва денонсира миналата година в отговор на напускането на САЩ. Законопроектът, публикуван на сайта на Държавната дума, предвижда прекратяване на участието на Москва в споразумението, подписано в Хелзинки на 24 март 1992 г. Сега документът трябва да бъде утвърден от законодателите, преди да бъде обнародван от държавния глава.

През февруари руските власти уверяваха, че са “оставили вратата отворена” за връщане към разпоредбите по договора, ако САЩ направят същото. След като Доналд Тръмп денонсира няколко международни договора, администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън взе мерки по посока на завръщане към някои от тях. През януари Америка и Русия се споразумяха да удължат договора “Нов СТАРТ” за ограничаване на ядрените арсенали.

Преговорите за връщане към “Открито небе” изглежда са в задънена улица. Администрацията на президента Тръмп се оттегли от сделката, след като обвини Русия, че го нарушава.

Споразумението дава право на извършване на наблюдателни полети над територия на страни по договора в замяна на задължение да приемат такива полети над своя територия, за да се осъществява контрол върху военните дейности. Москва отказва да остане страна от договора без участието на САЩ, тъй като смята, че другите страни по договора – много от които европейски членки на НАТО, както и Канада, ще предават информация за Русия на Вашингтон.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top