Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Азербайджан започна военни маневри и опроверга обвинения на Армения за нарушения на границата

[post-views]
Отново обстрели по границата на Армения и Азербайджан

Азербайджан започна днес големи военни маневри на фона на засилващо се напрежение със съседна Армения, предаде ДПА.

В ученията, която ще продължат няколко дни, участват до 15 хиляди войници, 300 танка и други военни машини, съобщи министерството на отбраната в Баку. В рамките на маневрите ще бъдат разположени също 400 различни ракетни и артилерийски установки, добави министерството и отхвърли като „напълно неоснователни“ обвиненията на Ереван за нарушения на границата.

Преди това Армения заяви, че азербайджански войници са окупирали планинска местност в южния регион Зюник, който Армения смята за своя територия. От Ереван назоваха тези действия „абсолютно неприемлива намеса“ в суверенни територии на страната. От Баку отговориха, че войниците целят да гарантират сигурността на действителната граница между двете държави във високопланинския район, когато „се подобрят атмосферните условия“. Армения заплаши с ответни „мерки“, ако войниците не се изтеглят.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел прикани двете страни към сдържаност и намаляване на напрежението. Вчера руският президент Владимир Путин също ги призова да спазват примирието, сключено през ноември с посредничеството на Москва.

По време на последните сражения между армиите на Армения и Азербайджан, продължили от 27 септември до 9 ноември, загинаха над 6000 човека. В резултат Азербайджан възстанови контрола си върху обширни части от областта Нагорни Карабах, която загуби в началото на 90-те години, припомня ДПА.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани