Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът: Признателността към предците ни е мерило за нашето отношение към Родина, семейство и бъдещето на идните поколения

[post-views]
Президентът: Признателността към предците ни е мерило за нашето отношение към Родина, семейство и бъдещето на идните поколения

Човек трябва да дойде тук, на място като село Руня, за да усети силата на думите на именития руски академик Дмитрий Лихачов, че „България е държава на духа“. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на паметника на загиналите жители от село Руня във войните на България.

Държавният глава посочи, че монументът е величествен заради това, че жителите на селото със собствени сили са го съградили като знак на огромна признателност към нашите предци. „Преди 100 години те оставиха семейство, имот и живота си, за да тръгнат на война в името на днешните поколения“, заяви президентът Радев и добави, че сме в дълг на тези герои. По думите му, признателността към предците ни е мерило за нашите отношения днес и към родина, и към семейство, и към бъдещето на идните поколения. „И каква по-голяма признателност за саможертвата на тези българи от това тяхното име да не бъде забравено“, посочи държавният глава. Той изрази признателност и към усилията на жителите на Руня да възстановят читалището в селото и приветства тяхната „сплотеност, задружност, вяра и оптимизъм“.

„С всичко това вие давате вяра на България, че можем да се справим с двете големи кризи – моралната и демографската. Давате ни вяра, че можем да пречупим негативните тенденции и хората да се връщат в малките населени места“, заяви Румен Радев.

Източник: president.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани