Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния иска повече сили на НАТО в Източна Европа

[post-views]

Източноевропейските държави в НАТО биха искали по-голямо присъствие на сили на Алианса. Това заяви румънският президент Клаус Йоханис след състояла се във виртуален формат среща на девет държави от региона, в която участваше и американският президент Джо Байдън. В изявлението си Йоханис, който говори от името на страните като основен домакин на срещата в Букурещ, подчерта и нуждата да „продължим да укрепваме“ способностите за сдържане и отбрана предвид притесненията от струпването на руски войски „в близост до нас, в Черно море, във и около Украйна“. На срещата виртуално участва и президентът Румен Радев. Заради коронавирусната обстановка само полският държавен глава Анджей Дуда присъстваше физически в Букурещ.

В началото на пролетта руски войски бяха струпани по границата с Украйна в мащаби, каквито според САЩ и изследователски организации не са виждани от анексията на Крим насам. Имаше и учения в Черно море, бяха наложени ограничения за корабоплаването в част от акваторията му. Заради тази ситуация бившият министър на отбраната Марк Еспър предложи изпращане на още войски в страните от НАТО с излаз на Черно море.

Целта на срещата в Букурещ бе координация на позициите за сигурността и отбраната на деветте източноевропейски страни в НАТО (балтийските държави, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и България, известни като Букурещката девятка, или B-9) преди срещата на върха на Алианса през юни, когато се очаква да е първото посещение на Байдън в Европа. Инициативата бе създадена от Полша и Румъния през 2014 г., за да се съгласуват и укрепят позициите по теми от „общ интерес“ и да се подкрепят общи проекти за сигурност.

В изявление на Белия дом се казва, че Байдън е подкрепил подобряване на капацитета на НАТО за отбрана и възпиране, „както и значението на това, съюзниците да увеличат устойчивостта си срещу вредни икономически и политически действия на стратегическите ни конкуренти“. Президентът също така е заявил, че иска по-близко сътрудничество с деветте държави по теми като „глобалната здравна сигурност, климатичните промени, енергийната сигурност и глобалното икономическо възстановяване“. Президентът обаче е подчертал и нуждата да се укрепи върховенството на закона („у дома, в Алианса и по света“). „Ройтерс“ отбелязва, че генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг не е коментирал публично призива за увеличаване на присъствието на НАТО в Източна Европа. Във встъпителното си обръщение Столтенберг обаче каза, че участието на Байдън във формата показва желанието на ЕС да се съградят наново съюзите на САЩ и да се укрепи НАТО.

Най-ново

Виж още

Избрани