Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съюзнически войски преминават през България за Румъния

[post-views]

Формированията са от Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност

Повече от 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност от понеделник се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на България, за да се включат в ученията на алианса Steadfast Defender-21 и Noble Jump-21, съобщиха от Министерството на отбраната.

Организацията на граничните и митническите процедури, охраната и  логистичното им осигуряване на територията на страната се осъществява координирано от 30-и отряд за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите, Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU) и служба „Военна полиция”, която ескортира транзитно преминаващите формирования.

По националната пътна инфраструктура преминаха личен състав и техника от въоръжените сили на Турция по маршрут ГКПП „Лесово”–Учебен полигон „Ново село”–Омуртаг–ГКПП „Русе–Дунав мост”. Военнослужещите пренощуваха в полигона „Ново село” и на 11 май продължиха придвижването си към Румъния през ГКПП „Русе–Дунав мост“.

Маршрутът на придвижване на албанските военни колони с личен състав и военна и спомагателна техника е ГКПП „Кулата”–военно формирование 28610–Мездра–Видин–ГКПП „Дунав мост 2”. Албанските военнослужещи пренощуваха в района на военното формирование 28610 и на следващия ден продължиха придвижването си за Румъния през Видин–ГКПП „Дунав мост 2”.

Учението на НАТО Steadfast Defender-21 започва този месец. Целта е да провери готовността и военната мобилност на НАТО чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия. В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните – партньорки на НАТО, Финландия и Швеция.

Steadfast Defender-21 ще бъде първата мащабна проверка на адаптираната командна структура на НАТО с участието на две нови командвания – Съвместното логистично командване със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, САЩ.

Първата фаза на Steadfast Defender-21 ще се фокусира върху бързото укрепване на европейските съюзници в НАТО от войски на държави в Северна Америка. Тази фаза се ръководи от Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк и ще включва морско учение с около 5000 военнослужещи и 18 кораба, включително британската Carrier Strike Group, ръководена от самолетоносача „Кралица Елизабет” (HMS Queen Elizabeth). Учението ще включва и командно-щабно, симулационно учение (CPX/table top exercise), което ще се състои в Улм. Целта е да се обучи личният състав и да се тества способността на новосъздаденото Съвместно логистично командване на НАТО (JSEC-Joint Support and Enabling Command) да координира бързото придвижване и развръщане на съюзническите сили и оборудване през границите на европейските държави. В тази част от учението ще бъдат включени над 300 военнослужещи. В края на май т.г. в рамките на Steadfast Defender-21 е планирано годишното учение на НАТО Noble Jump-21. Чрез него Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF) ще изпълняват задачи по развръщане и придвижване от Турция към Румъния. В Noble Jump-21 ще участват над 4000 военнослужещи от 12 страни. В Черноморския регион ще се състоят и други свързани учения в рамките на Defender Europe-21 и Saber Guardian-21.

Най-ново

Виж още

Избрани