Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия отправи предупреждение към Запада преди среща на Арктическия съвет

Москва настоя за „трезва оценка“ на инцидента с приземения самолет в Минск

Руският външен министър Сергей Лавров обяви днес, че Арктика влиза в сферата на влияние на Русия и защити правото на страната да защитава крайбрежната си зона. Той предупреди Запада да не демонстрира амбиции в този регион. Тези изявления дойдоха няколко дни преди срещата на Арктическия съвет, предаде Франс прес.

“Виждаме критики, че Русия разширява военната си дейност в Арктика. Но на всички отдавна е ясно, че това е нашата земя, нашата територия, ние отговаряме за сигурността на нашето крайбрежие и всичко, което правим там е напълно законно и легитимно”, каза на пресконференция Лавров.

“Когато НАТО се опитва да оправдае настъплението си в Арктика, това не е същата ситуация и имаме въпроси към нашите съседи, като Норвегия, които се опитват да оправдаят настаняването на алианса в Арктика”, каза той.

Тези изявления бяха направени два дни преди началото на заседанието на Арктическия съвет, обединяващ Русия, САЩ, Канада, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия. Регионът на Арктика се превръща в обект на нарастващо икономическо и геополитическо съперничество, отбелязва АФП.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън освен това трябва да се срещне по време на заседанието на Арктическия съвет за първи път със Сергей Лавров преди евентуална среща на върха между Джо Байдън и Владимир Путин през юни.

Що се отнася до Арктика, Лавров предложи да бъдат за възобновени редовните срещи между началниците на генералните щабовете на страните членки на Арктическия съвет, за да “се намалят рисковете в сферата на отбраната”, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top