Информационен център на Министерство на oтбраната

Световната програма по прехраната оказа спешна помощ на 51 000 души в Газа

Агенцията по авиацията на ООН ще разследва приземяването на самолета в Беларус, съобщи ирландски министър

Световната програма на ООН по прехраната (СПП) обяви спешна помощ на над 51 000 души в Газа поради нарастващите хуманитарни нужди на семействата, засегнати от ескалацията на насилието между Израел и палестинския анклав, предаде Франс прес.

СПП е започнала да доставя финансова помощ на населението в Северната част на Газа, което му позволява да закупи храна, се уточнява в изявление на агенцията, чието седалище е в Рим.

“За лицата, загубили или избягали от дома си, една от най-неотложните нужди в този момента е храната. Най-бързият и ефективен начин да им помогнете е да им осигурите пари под формата на електронни ваучери. Храната е достъпна в момента и много местни магазини все още са отворени”, добави Самер Абделджабер, представител на СПП и директор за палестинските територии, цитиран в изявлението.

Затварянето на контролните пунктове към Газа обаче може скоро да доведе до недостиг на основни продукти, включително храни, което би довело до нарастване на цените.

“Жителите на Газа вече живеят на ръба на пропастта и много семейства имат трудности с прехранването. Тяхната ситуация се влоши още повече през изтеклата година поради ограниченията, свързани с пандемията от КОВИД-19”, заяви от своя страна Корине Флайшър, регионална директорка на СПП за Близкия изток и Северна Африка. “По-голямата част от населението не може да устои на нови сътресения”, предупреди тя.

Световната програма по прехраната помага редовно за прехраната на около 260 000 души в ивицата Газа. Над две трети от двата милиона жители на палестинския анклав страдаха от хранителна несигурност преди новата ескалация на конфликта. 53 на сто от жителите на ивицата живеят в бедност, а безработицата достига 45 на сто.

СПП заявява, че ще има нужда от 31,8 милиона долара, за да помогне на 435 000 души в уязвимо положение в Газа и на Западния бряг за следващите 6 месеца.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top