Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Годишната изложба „Археология на София и Софийско“ ще бъде открита утре

[post-views]

Годишната изложба „Археология на София и Софийско“ ще бъде открита утре /18 май/, съобщи пресцентърът на Столична община /СО/.

Изложбата е седмата поред ежегодна инициатива на Регионалния исторически музей – София и е във връзка с Международния ден на музеите.

Експозицията ще бъде достъпна за посетители във времето от 15.00 – 18.00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки в залата за временни експозиции на партерния етаж на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1). Изложбата представя новите научни данни и най-значимите находки от сезон 2020 и реализираните археологическите разкопки. Част от местата с проведени проучвания са: раннонеолитно селище Слатина-София; археологически обекти, намиращи се на улиците „Веслец“, „Георг Вашингтон“, „Екзарх Йосиф“; разкопки в землището на село Алдомировци и тези в късноантичния стопански комплекс в землището на село Мировяне, крепостта „Кокалянски Урвич“ и др. Сред подбраните в изложбата артефакти фигурират: златен медальон от IV в. от разкрит късноантичен некропол в кв. „Лозенец“, фибула с ниело и емайл, фибула с позлата и др.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани