Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай призова САЩ да играят конструктивна дипломатическа роля във връзка с конфликта в Газа

[post-views]
Китай критикува законопроекта на САЩ за подкрепа за Тайван в сферата на отбраната

Китай поднови днес призивите си към САЩ да играят конструктивна роля за слагане край на конфликта в ивицата Газа и да престанат да блокират усилията в ООН да се сложи край на кръвопролитието, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян каза, че Китай като ротационен председател на Съвета за сигурност е призовал за слагане на край на конфликта в Газа и осигуряване на хуманитарна помощ, но противопоставянето на „на една държава“ не е позволило Съветът да заговори в един глас.

Призоваваме САЩ да поемат своята отговорност и да заемат безпристрастна позиция в подкрепа на Съвета, както и да изиграят полагащата им се роля за успокояване на ситуацията и възстановяване на доверието, за да се намери политическо решение, каза Чжао на редовния си брифинг.

Китай категорично осъжда насилието срещу цивилни и призовава за спиране на въздушните удари, сухопътните атаки, ракетния обстрел и „други действия, които влошават ситуацията“, каза Чжао.

Израел трябва да прояви сдържаност, да се съобрази със съответните резолюции на Съвета за сигурност, да спре да разрушава домовете на палестинци, да престане да гони палестинци и да разширява заселническата си програма, да спре заплахите за насилие и провокациите срещу мюсюлмани и да поддържа и уважава съществуващото историческо положение на Ерусалим като свещен град за няколко религии, каза Чжао.

Засилват се призивите към администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да заеме по-активна позиция към израелско-палестинското насилие.

До момента САЩ, най-близкият съюзник на Израел, блокират усилията на Китай, Норвегия и Тунис Съветът за сигурност да излезе с декларация с призив за прекратяване на военните действия.

Китай отдавна активно подкрепя палестинската кауза, като същевременно гради по-тесни политически, икономически и военни връзки с Израел, отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани