Информационен център на Министерство на oтбраната

Само за ден над 6000 имигранти нахлуха в Испания

Близо 5000 мигранти нелегално влязоха от Мароко в испанския анклав Сеута

В рамките само на ден рекордните над 6 хиляди имигранти са влезли от Мароко в испанския анклав Сеута в Северна Африка. Започнала е процедура по репатрирането на част от имигрантите, сред които има много непълнолетни съобщиха от испанското вътрешното министерство.

С плуване или пеш стотици мигранти от Мароко успяха да влязат в град Сеута, който като испански анклав е и част от ЕС. Мигрантите тръгват от мароканския бряг, който се намира на няколко километра от Сеута, като през последните дни броят им става, по думите на местните власти, рекордно висок. Често тези опити имат фатален край. До този момент е потвърдена смъртна на един човек. В опит да овладее ситуацията испанското правителство обяви, че ще подсили границата с над 200 служители от гранична полиция. По данни на испанското вътрешно министерство от началото на годината досега от Мароко в Испания са влезели близо 15 000 души, което е два пъти повече в сравнение със същия период от миналата година.

Експерти предупреждават, че със затоплянето на времето има голяма вероятност от нова бежанска вълна към Европа, като сигналите за това са налице. Само преди седмица в рамките на ден на италианския остров Лампедуза акостираха над 2000 мигранти от Северна Африка.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top